Синдромът "Анджелина Джоли"

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 март 2015 в 16:32 13903 3

Учени предупреждават жените да не следват примера на Анджелина Джоли, която обяви за операцията си за отстраняване на яйчниците и маточните си тръби, поради генетично обусловен риск от рак. Лекари са заявили, че мутацията на гена BRCA1 не е непременно свързана с опасната болест, според Nature News.

След като научила, че има генетично обусловен риск от развитие на рак на гърдата, още през 2013 г. актрисата се подлага на операция за премахване на млечните жлези. Това решение довежда до "ефекта Анджелина Джоли": Само в Обединеното кралство броят на жените, проверили генетичната си диагноза за месеците юни и юли, се увеличил и с 250%.

Да се идентифицират мутациите на гените BRCA1 и BRCA2 е лесно, но много по-неопределено е тяхното влияние върху злокачествените тумори. Учените все още не са събрали достатъчно голям масив от данни, за да могат със статистическа сигурност да докажат причинно-следствена връзка.

Такива малко проучени мутации се наричат варианти с неопределена важност. А до 2013 година върху тестването на BRCA монопол е имала частната американска компания Myriad Genetics, която отказва да публикува статистическите си данни за връзката между мутациите на тези гени и рака.

В същото време учените, на базата на публични данни, стигат до извода, че вариантите с неопределено значение на BRCA са напълно безвредни.

"Колкото повече хора се изследват, толкова повече се установява, че носителите на конкретните генетични мутации и вариантите с неопределено значение преминават към категорията безопасни", казва генетикът Катрин Натхансън (Katherine Nathanson) от Университета в Пенсилвания във Филаделфия.

Неопределените резултати от генетичното тестване често карат жените да се решат на ненужната операция.

Само през 2014 година в щата Кънектикът четири жени са премахнали млечните си жлези и и яйчниците, разбирайки за мутацията в гените им BRCA1 и BRCA2, които еднозначно не са свързани с повишен риск от рак.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.03 2015 в 19:29

Едно ме интересува, статията дали е писана от авторката на сайта "Бръсначът на Окам". Ако е писана от нея - крайно разочароващо. Тъпо и през пръсти. Очаквах повече.

31.03 2015 в 18:45

В името на точността, може да си оправите това изречение: "Лекари са заявили, че мутацията на гена BRCA1 не е непременно свързана с опасната болест, според Nature News.". Изречението е неясно и понеже е в началото на статията, може да остави грешно впечатление у хората, които не четат до края. Има различни варианти на мутирали BRCA гени, като някои от тях са съвсем доказано свързани с опасната болест, а други още са с неизяснен ефект. Затова при някои хора резултатите от генетичните тестове са ясни, а при някои - не. Също така линкът към Nature News не бачка.

27.03 2015 в 19:12

Едно е сигурно - което го няма не може да хване рак. Ветеринарната медицина твърдо стъпва на тази основа когато решава въпроси като полза и вреда от кастрирането на домашни и фермерски животни. По подобен начин се подобряват и някои машини (виж Форума).

Ние людете, колкото и за голяма работа да се имаме, живеем по същите закони. Та нема лошо, еле па ако тия органи са направили каквото са могли и с тях и без тях е все тая. Важното е да се развива медицината и да се трупа статистика. На тия хора дедо поп гледа като на доброволци за делото.