Отгледаха 73 биещи човешки сърца в пълен размер от стволови клетки

Георги Гърков Последна промяна на 15 октомври 2016 в 09:00 40424 1

Около 50 000 души в Европа чакат за трансплантация на орган и голяма част от тях вероятно няма да доживеят до намирането на донор.

Дори за онези, които имат достатъчно късмет да претърпят трансплантация, най-голямата опасност е тялото им да отхвърли новото сърце и да започне масивна имунна реакция срещу чуждите клетки. За да се справят с проблема от недостига на органи и да намалят вероятността от появата на имунно отхвърляне, изследователите в последно време работят върху създаването на синтетични органи от собствените клетки на пациентите, разказва Popular Science.

Сега екип учени от Масачузетската болница (Massachusetts General Hospital) и Харвардската медицинска школа (Harvard Medical School) се приближи стъпка по-близо до целта, като регенерира успешно функционална сърдечна тъкан от възрастни кожни клетки, според изследване, публикувано в списание Circulation Research.

В идеален вариант учените ще могат да отглеждат сърца от тъканите на пациентите, но все още не се е стигнало дотам. Това е така, защото органите имат характерна архитектура. По-лесно ще бъде отглеждането им в лабораторна среда, ако се използва скеле, насочващо посоката на растежа, по аналогия с къща, която се строи по предварително зададена рамка.

В предишната си работа екипът разработва техника, в която е използван почистващ разтвор, за да се отделят от органа на донора клетките, способни да предизвикват имунна реакция у реципиента. Предишните изследвания били направени върху сърца на мишки, но за това се използват човешки.

От сърцата на 73 донори са премахнати негодните за трансплантация клетки. След това изследователите вземат възрастни кожни клетки и прилагат нова техника с информационна РНК, за да ги превърнат в плурипотентни стволови клетки - клетки, които могат да се специализират във всички останали видове в човешкото тяло. На свой ред стволовите клетки са индуцирани в два различни вида сърдечни клетки.

Когато стават сигурни, че оставащата матрица ще предостави стабилна основа за новите клетки, изследователите поставят индуцираните клетки в тях. В рамките на две седмици сърцата са потапяни в хранителен разтвор и подлагани на условия, сходни с тези в човешкото тяло.

Когато изтичат двете седмици, сърцето получава вече добре структурирана тъкан. А след като изследователите прилагат електрошок към сърцето и то започва да бие.

Макар да не е първият път, в който се отглежда сърдечна тъкан в лаборатория, настоящото изследване е най-близо до крайната цел - отглеждането на функциониращо човешко сърце.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9918

1

Пешо

15.10 2016 в 13:48

Дано успеят и да е евтино... За да не изчезват повече деца...