Откриха близо килограм древни 24-каратови златни монети в Израел

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 27 август 2020 в 09:14 14413 0

Кредит Yoli Schwartz/Israel Antiquities Authority

Находката от златни монети на 1 100 години.

Преди 1 100 години някой скрива имане от монети от чисто злато в глинена делва и го заравя в дупка в земята, вероятно с надеждата да го извади отново някой ден, но никога не го взима обратно. Находката от 425 златни монети остава погребана докато група младежи доброволци не го откриват при археологически разкопки, съобщават Израелските власти по антиките (Israeli Antiquities Authority (IAA)).

"Копаех в земята и когато разрових почвата видях нещо, което приличаше на много тънки листа", разказва Оз Коен (Oz Cohen), един от доброволците. "Когато погледнах отново видях тези златни монети. Беше наистина вълнуващо да открия такова специално и древно съкровище".

Повечето от 24-каратовите златни монети датират от абасидския период, познат и като Златен век на исляма. Абасидският халифат (750 - 1258 г. сл.н.е.) управлява териториите на днешен Ирак и по онова време Багдад и Самара са културни столици на ислямския свят, където се развивиат иновации в изкуството и архитектурата. В периода си на възход около 850 г. сл.н.е. халифатът владее големи части от Северна Африка и Близкия Изток. Халифатът пада когато монголците завладяват Багдад през 1258 г.

"Откриването на златни монети в толкова голямо количество е изключително рядко", обясняват Лиат Надав-Зив (Liat Nadav-Ziv) и Ели Хадад (Elie Haddad), които ръководят археологическите дейности на IAA. "Почти никога не откриваме такива при археологически разкопки, имайки предвид, че златото винаги е било изключително ценно, претопявано и използвано отново поколение след поколение".

Монетите са в "отлично състояние, сякаш са заровени предният ден", защото са направени от чисто злато, което не се окислява при излагане на въздуха, допълват археолозите.

Останките от делвата, съхранявала монетите около 1 100 години. Кредит: Yoli Schwartz/Israel Antiquities Authority

Находката от 845 грама съответства на голямо количество пари в онези дни, пояснява експертът по монети от IAA Робърт Коол (Robert Kool). 

"Например с такава сума човек би могъл да си купи луксозна къща в един от най-добрите квартали на Фустат, огромната и богата столица на Египет по онова време", обяснява Коол.

Днес, основавайки се на цената на златото, находката би струвала около 52 600 щатски долара. 

Цялата находка, открита заровена в земята. Кредит:  Yoli Schwartz/Israel Antiquities Authority

Находката е един от най-ранните образци на скрито злато в началото на девети век от териториите на днешен Израел, отбелязва Коол. Имането включва няколко цели златни динара и около 270 малки парчета. 

"Отрязани парчета от златни динари служат за "дребни", честа практика в ислямските страни след 850-те години, когато бронзовите и медните монети вече не са употребявани", допълва ученият.

Едно от парчетата е изключителен артефакт, какъвто никога преди не е откриван в Израел. Този фрагмент от монета от солидно почти чисто злато изобразява византийския император Теофил (829 - 842 г. сл.н.е.) и е изсечена в столицата Константинопол. Наличието й заедно с ислямските монети е доказателство за финансови връзки, вероятно знак за търговия между две враждуващи империи в този период. 

Рядък фрагмент от византийска монета, изобразяващ император Теофил. Кредит:  Robert Kool/Israel Antiquities Authority

"Това рядко съкровище със сигурност ще допринесе много за проучванията, тъй като находките от абасидския период в Израел са относително малко", допълва Коол. "Надяваме се анализът на откритието да ни каже повече за този период, за който все още знаем много малко".

Източник: Live Science - Stash of pure, 24-carat gold coins unearthed in Israel

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !