Ексклузивно Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия с лекция във Физическия факултет

Откриха средновековен меч в торфено блато в Полша

Наука OFFNews Последна промяна на 23 юни 2017 в 15:45 12216 1

Снимка: PAP/ Wojciech Pacewicz

Напълно съхранен дълъг меч от 14 век беше открит случайно в блато край полския град Хрубешов. Подобна находка е изключителна рядкост, отбелязва полското научно издание PAP - Science and scholarship in Poland.

Предвид на това, че е бил заровен в торфено блато за повече от 600 години и появилата се неизбежна корозия, състоянието на меча не е толкова лошо. Единствено дръжката, която вероятно е била направена от кости, дърво или еленов рог, е напълно унищожена от времето.

Мечът е дарен от откривателите му на местния музей "Fr. Stanislaw Staszic", а в момента се анализира във Варшава, след което ще стане част от постоянната експозиция на музея.

Мечът е добре балансирано оръжие, дълго почти 1,2 метра и тежащо едва 1,5 кг. Рицарят, който го е притежавал, е трябвало да използва и двете си ръце, за да го държи, но предвид параметрите му мечът е бил много подвижен.

Оръжието все още носи следи от кръст върху хералдически знак от едната страна, където вероятно е бил печатът на ковача. Предвид дебелите пластове ръжда все още не се знае дали няма и други знаци по меча. Учените се надяват те да разкрият дори името на собственика му.

Снимка: Fr. Stanisław Staszic Museum

"Мястото, където е открит меча, е мочурливо и торфено блато. Много е вероятно злощастният рицар да е бил издърпан от тресавището или просто да е изгубил меча си", коментира Бартоломей Бартечки (Bartłomiej Bartecki,), директор на музея в Хрубешов.

Археолозите от музея планират да изследват мястото, където е открит меча, за да съберат повече улики около неговото попадане там. 

"Това е уникално откритие за региона", отбелязва Бартечки. "Има и други подобни артефакти в музейни колекции, но тяхното място на откриване често е неизвестно, а това е много важна информация за историците и археолозите", добавя той.

През април музеят в Хрубешов отвори експозиция от 500 предмета, които са изцяло дарени на музея от хора, които са ги открили случайно. 

Снимка: Fr. Stanisław Staszic Museum

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

24.06 2017 в 01:59

Тия мечове всъщност не са двуръчни. Въртят се с една ръка, а за да са балансирани "безтегловно", е топуза на края на ръкохватката.
На края на Берлин, има едно място Потсдам, а в него много голям и богат военен музей. Веднъж там се държах не съвсем туристически, и за крачола ме хванаха две сташно ядосани бабички, като от приказките на братя Грим. От уредничките на музея. Приличаха на СС-овки от киното, и едновременно на вещици, бяха свирепи. Някак успях да се извиня, не ме убиха, и не извикаха ченгета. После ме харесаха, и ми показаха музея не като за турист. И такива мечове ми показаха, дадоха ми да пробвам.
Объркващо е. Нещо като върбова пръчка, колкото да се почешеш по гърба. Дядовата ми пехотна сабя, началото на ХХ век, е по-мощна. Но ония хора са били високи 150- 160 сантиметра, по-яките. Броните им стоят на същото място, не макети.
На тая ръкохватка може да се сложат две ръце, но голи. Днешните - трудно. С тенекиената броня от тогава - хич.