Откриха в кучетата "вътрешен компас" (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 15 юли 2020 в 15:15 5031 0

Кредит: Kateřina Benediktová et al.

Кучетата могат да се ориентират по магнитното поле на Земята. Това установиха на базата на експерименти чешки биолози.

Известни са доста истории как кучетата се завръщат у дома при стопаните си, преодолявайки значителни разстояния. Преди няколко години например овчарско куче на име Перот изминава почти 400 километра за 12 дни, връщайки се в родната си ферма в Уелс. Въпреки това учените все още не разбират напълно как се ориентират в такива случаи.

Чешки изследователи решават да допринесат за изследването на кучешкия "компас" и провеждат експеримент с 27 представители на ловни породи. Всички те са оборудвани с GPS сензори и екшън камери, след което ги извеждат на разходка в гората, откъдето кучетата трябва сами да намерят пътя към дома си. Експериментът е доста мащабен -  направени са общо над 600 опита на 62 различни места за три години.

Кучетата се завръщат успешно у дома, но, както се оказа, използват две различни стратегии. Първата, най-популярната, е да последват същия път, по който са влезли в гората. Тази стратегия, използвана от кучетата в почти 60% от случаите, бе определена от учените като „трекинг“ ('tracking').

В една трета от случаите обаче животните избират съвсем различен път и в този случай те започват своето пътешествие с кратък, около 20-метров спринт по геомагнитната ос север-юг - независимо от посоката, в която се намира дома им. Нещо повече, кучетата, избрали тази стратегия, наречена „разузнаване“ ('scouting'), се прибират по-бързо от тези, които се връщат у дома си по вече познатия път.

Пространствени характеристики и стратегии за връщане, получени от GPS данни, използвани при анализа. GPS траектории, показващи примери на стратегии "трекинг" и "разузнаване" или комбинация от стратегии. Кредит: Kateřina Benediktová et al., eLife 2020;9:e55080 DOI: 10.7554/eLife.55080

След като извършват подробен анализ и вземат предвид най-различни фактори, които могат да повлияят на избора на път, авторите на изследването стигат до извода, че във втория случай кучетата се ръководят от геомагнитното поле и по време на кратък период сравняват своята ментална „карта“ с вътрешния си „компас“, определяйки по този начин посоката, в която е необходимо да се придвижат.

Справка: Magnetic alignment enhances homing efficiency of hunting dogs, Kateřina Benediktová et  al., eLife 2020;9:e55080 DOI: 10.7554/eLife.55080

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !