Открита е първата смъртоносна, устойчива на антибиотици, гъбичка (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 14 март 2017 в 13:13 18700 1

Кредит Pharmaceutical Microbiology

Щам на Candida Auris култивирани в чинийка на Петри.

Щамовете на гъбичката Candida Auris, която предизвиква инфекция с висок процент на смъртност, се оказаха устойчиви за всички налични на пазара антибиотици и противогъбични средства.

Това бе установено след задълбочено проучване от група американски учени, съобщава Science Times.

Работата е публикувана в списание Antimicrobial Agents and Chemotherapy.

Първата щам на C. Auris е открит през 2008 г. в един пациент с инфекция на ухото в Япония.

Оттогава са докладвани многобройни случаи на гъбична инфекция по цял свят - в Колумбия, Индия, Кения, Израел, Кувейт, Пакистан, Южна Корея, Венецуела и Великобритания, според The Washington Post.

От 2016-та година насам в САЩ над 30 души са диагностицирани с тази гъбична инфекция. Инфекцията е особено опасна, тъй като честотата на смъртните случаи достига 60 процента. 

Candida Auris са вид дрожди, които могат да навлязат в кръвния поток и да се разпространят в целия организъм, причинявайки сериозни инфекции. На тази необичайна инвазивност, различаваща се от другите патогенни дрожди, се дължи високата смъртност при Candida Auris.

Този тип гъбични инфекции не реагира на често използваните противогъбични лекарства, което ги прави свръхустойчиви и трудни за лечение. Този патоген е типична "болнична инфекция", разпространяваща се главно в болниците чрез медицинско оборудване. 

Авторите изследват 16 проби на C. Auris, получени от пациенти от Германия, Япония, Корея и Индия. Те тестват основните фактори, които гарантират вирулентност  (способността да причиняват заболяване) на гъбичките. Това са резистентност на противогъбични лекарства, склонност за образуване на спори, способността да образуват биофилми, както и активността на протеази и фосфолипази.

Изследвано е как върху жизнеспособността на гъбичките влияят 11 различни класове на антимикотици. Щамовете се оказват устойчиви спрямо действието на всички класове препарати. Само едно лекарство, наречено SCY-078, намалява скоростта на растеж на щамовете. Учените предполагат, че то може да се превърне в основа за бъдещата терапия на инфекцията C. Auris.

Преди това проучване, друго изследване показан механизма за възникване на устойчивост срещу лекарствени препарати на Staphylococcus aureus.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9026

1

Георги Бонджов

14.03 2017 в 17:38

Превеждам: Американските "учени", са се погрижили гъбичката да получи устойчивост и ще продават нов, или неприсъстващ до момента на пазара антибиотик. Разбира се, става въпрос за отварянето на нова бизнес ниша за милиарди, с цената на още човешки животи. Не им стига на американците, че ходят по цялото земно кълбо да убиват с огнестрелни оръжия...