Палеонтолозите са открили следи от канибализъм сред тиранозаврите

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 април 2015 в 17:31 4067 0

Следи от зъби марки и други увреждания на черепа на млад дасплетозавър, близък роднина на Тиранозавър Рекс, станаха още едно доказателство в полза на мнението, че тези кръвожадни динозаври са се нападали един друг и често губещия в тези битки е бил изяждан, според доклад, публикуван в списание PeerJ, съобщава Science magazine.

"Този хищник явно е изживял много бурен и тежък живот и е преживял много наранявания по главата, включително някои много сериозни. Най-вероятно те са причинени от друг представител на същия вид, което говори за най-честите и тежки битки, в които са встъпвали тези динозаври през целия си живот", - казва Дейвид Оун (David Hone) от Университета Queen Mary в Лондон.

Оун и колегите му изследвали материали от разкопки в провинция Алберта в Канада, където палеонтолозите често са намирали в края на миналия век останки на Тиранозавър Рекс и техните най-близки роднини, живели в периода Креда.

Авторите са изследвали силно повреден череп на сравнително млад дасплетозавър (Daspletosaurus), покрит с белези и много драскотини и вдлъбнатини. Но драскотините и пукнатините не са причинили насилствената смърт на животното - дасплетозавърът е умрял поради някаква друга причина, в резултат на заболяване или липса на храна. От друга страна, формата, дълбочината и местоположението на дупките и драскотините показва, че са причинени от друг дасплетозавър, който се е опитвал да го убие.

Освен това са открили по черепа и няколко травми, които са направени след смъртта на дасплетозавъра от друг представител от същия вид. 

Всичко това говори, че тиранозаврите са били истински канибали и не са се колебали да ядат месо и от мъртвите си роднини.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !