Паразит може да повлияе на сексуалните ви желания (видео)

Георги Гърков Последна промяна на 27 ноември 2016 в 15:53 16169 1

Садомазохизмът от дълго време насам интригува психолозите, които предлагат различни теории, за да обяснят защо някои хора изпитват сексуално привличане към болка или унижение. Те включват: желание за власт, разтоварване от стреса или освобождаване на ендорфини.

Ново изследване разглежда друга възможност - някои хора може би развиват предпочитание към садомазохизма след заразяване с често срещания паразит Toxoplasma gondii.

Установено е, че след заразяване с едноклетъчния организъм гризачите стават по-малко плашливи и дори са привлечени от котки, където паразитът се размножава.

Въпреки че новото изследване намира слабо въздействие на токсоплазмозата върху сексуалните предпочитания, предимно при мъжете, резултатите привличат внимане към увеличаващите се, макар и противоречиви, данни за това как широко разпространен паразит може да засегне човешкото здраве и поведение", коментира водещият автор Ярослав Флегър (Jaroslav Flegr), еволюционен биолог в университета Чарлз в Прага.

Той добавя, че работата може да обясни сложната връзка между страха и секса - дори при хора, които не са засегнати.

"Токсоплазмата определено не е отговорна за садомазохизма. Тя просто се възползва от обстоятелството, че свързаните със секса и със страха стимули са представени в доста сходни връзки в мозъка. Дори без токсоплазма, все още ще има някаква връзка между страха и секса."

Установено е, че токсоплазмозата засяга близо 22 процента от хората в САЩ над 12-годишна възраст, според Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, като при някои популации нивата достигат 95 процента. Котките играят голяма роля в разпространяването на паразита, който също така може да се предава от майка към неродения ембрион.

Червените стрелки сочат към Toxoplasma Gondii в белия дроб на свиня.

Паразитът има добре известни ефекти върху поведението на мишките и плъховете. В експерименти засегнатите гризачи показват забавено време за реакция, по-високи нива на активността и по-малко страх в присъствието на котка. Заразени примати също стават по-безстрашни, кокато помиришат котешка урина.

Изследване от 2014 г. на мозъците на заразените плъхове разкрива, че паразитът предизвиква генетични промени, които определят кои връзки да се включат от миризмата на котешката урина. Вместо връзките, отговорни за страха, миризмата активира тези, свързани със сексуално поведение.

Флегър започва да се чуди дали същото нещо не се случва при хората.

Жизнен цикъл на Toxoplasma Gondii.

Въпреки че проучванията на човешкото поведение са доста по-назад от тези при гризачите, съществуват доказателства, че инфектираните хора е по-вероятно да развият шизофрения или да попаднат в пътнотранспортни произшествия. В своите проучвания Флегър също така открива, че засегнатите хора имат по-малко негативна реакция към котешката урина. Когато бъдат попитани какво животно биха желали да бъдат в следващия си живот, заразените обикновено избират котки.

За новото изследване той и негов колега дават онлайн анкета на хиляди души в Словакия и Чешката република, които отговарят на повече от 700 въпроса, измерващи сексуалните предпочитания и поведения.

Заразените жени съобщават за секс с животни (обикновено кучета) по-често, отколкото незаразените участници - съобщават учените през август в списание Evolutionary Psychology.

Заразените мъже показват предпочитания за сексуални практики, включващи робство, изнасилване и насилие. Но същевременно носителите на паразита демонстрират по-ниско привличане към групов секс, порно, пирсинг и сексуална доминантност. И въпреки разликите в това, което казват, че ги привлича, те са по-малко склонни да участват действително в садомазохистични актове.

Редица изследвания са установили взаимовръзките между секс, опасност, власт и страх - независимо от присъствието на Toxoplasma gondii. Токсоплазмозата увеличава само малко тенденцията за сексуално привличане към BDSM или страх, уточнява Флегър - може би отговаря само за 10 % от тях.

При все той смята, че токсоплазмозата е сериозно заболяване и е много наложително разработването на лекарство или ваксина за в бъдеще. В ново изследване, което е прието за публикация, е установена силна връзка между инфекцията и често срещани заболявания - включително сърдечносъдови и някои видове рак, допълва Флегър.

Според Карън Съдген (Karen Sugden) от университета Дюк обаче доказателствата за твърденията на Флегър са оскъдни.
В изследване, обхващащо 837 души, тя и нейни колеги откриват слаба връзка между инфекцията и появата на психиатрични заболявания, слаб контрол на импулса или други изменения в личността или мозъка. "Човешкото поведение е сложно за изследване, тъй като има множество фактори, които могат да повлияят на нашите избори", обяснява тя.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

28.11 2016 в 23:19

Че е хитър токсото, хитър е, ама влиянието му върху човешкото поведение май се надценява. Още повече се надценява ролята му за отношенията ни с котките, от които той е повече следствие, отколкото причина.

Какво ли не му приписват - от безразборен секс през успехи във футбола до привличане към котките.

Единствената доказана беля от него е при заразяване на бременни жени. Всичко друго може да се припише на косвени корелации.