Паркът Ясуни в Еквадор е мястото с най-богато биоразнообразие на Земята (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 23 май 2015 в 11:55 9320 0

Колаж по снимки на НГ

Националният парк Ясуни (Yasuni) в източната част на Еквадор е дом на милиони видове растения, птици, насекоми и бозайници.  Учени го определят като територия с най-богато биоразнообразие на планетата.  

Паркът Ясуни се намира дълбоко в сърцето на долината на река Амазонка, в сенките на Андите и близо до екватора. Тук изобилства толкова много живот, че хората остават без думи, казва д-р Дейвид Ромо (David Romo), един от ръководителите на научноизследователската станция по биоразнообразието Типутини (Tiputini Biodiversity Station) към Университета Сан Франциско в столицата на Еквадор, Кито. "Хората засичат на "страхотно". Трудно е да се използват дума, различна от "страхотно", защото е точно така", - казва смеейки се Ромо пред кореспондента на Смитсониън Мат Блиц.

Независимо дали става въпрос за внушителните дървета, косматите тарантули, кресливите тукани, скокливите маймуни или свирепите оцелоти, разнообразието на организмите, обитаващи Ясуни е изумително. При това, е проучена само малка част от парка.

Снимка: pequeciencia.ups.edu.ec

Няма окончателен отговор на въпроса защо и как района на Ясуни е станал богат на разнообразни видове. Причините могат да включват високия годишен валеж и постоянните температури. Но най-вероятно се дължи на факта, че паркът се намира в подножието на Андите, по поречието на Амазонка и в близост до екватора - три различни екологични системи се сближават за да се създаде изцяло уникален район.

Изобилието от природни ресурси на парка обаче превърна Ясуни в поле на битка на интереси. Незаконният лов и сеч съществуват тук отдавна. В близки райони на парка се добива нефт още от 1937г., но сега добивът на петрол създава заплаха за места, които досега бяха недокоснати.

През 2007 г. еквадорският президент Рафаел Кореа предлага план за опазване на тропическите гори, подкрепена от ООН, за привличане на дарения, които да стимулират латиноамериканската държава да се въздържа от разработване на петролното поле Испинго-Тамбокоча-Типутини (ITT).

Инициативата Ясуни-ITT призова за 3.5 милиарда долара международни дарения - около половината от приходите, които Еквадор оценява, че ще се спечелят от добива на 850 милиона барела петрол под Ясуни. В замяна петролните сондажи ще бъдат забранени в района.

До август 2013 г. само 13 млн долара са събрани и Рафаел Кореа заявява, че няма друга възможност, освен да се откаже от фонда и одобрява петролните сондажи в по-рано непокътнатата природа на парка.

Снимка:БГНЕС

Екопротестите продължават, 78% от еквадорците са против пробива в парка, който е дом и на местни индиански общности.

Според Ромо, екотуризмът може да съхрани Ясуни и ще донесе повече средства и работни места в района. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !