Първата доза на ваксината на Pfizer е с 92,1% ефективност - достатъчно, за да се отложи втората

Ваня Милева Последна промяна на 19 февруари 2021 в 00:00 4803 0

Кредит: Public domain

Втората доза ваксината срещу COVID-19 на Pfizer може да бъде отложена, за да обхване всички приоритетни групи, тъй като първата дава достатъчно силна защита, казват двама канадски изследователи в статия, публикувана в New England Journal of Medicine.

Ефективността на ваксината е 92,6% след първата доза, заявяват изследователите Данута Сковронски (Danuta Skowronski) и Гастон Дьо Сер (Gaston De Serres), въз основа на анализ на документи, представени от Pfizer в Американската администрация по храните и лекарствата (FDA).

Тези констатации са подобни на ефикасността на първата доза от 92,1%, съобщена за ваксината на Moderna.

Според Pfizer може да се прилагат алтернативните режими на дозиране на ваксината.

Някои страни, борейки се с недостатъчните доставки, разглеждат други моделина дозиране или обеми, които се различават от начина, по който ваксините са тествани в клинични изпитвания.

Съществуват различни мнения по отношение на достойнствата на такива стратегии, като някои твърдят, че борбата с пандемията изисква гъвкавост, а други се противопоставят на отклоняването от първоначално предписаните методи на дозировка.

Сковронски и Дьо Сер предупреждават, че може да има несигурност относно продължителността на защитата с еднократна доза, но смятат, че приложението на втората доза месец след първата дава „малко допълнителна полза в краткосрочен план“.

Сковронски работи в Центъра за контрол на заболяванията в Британска Колумбия, докато Дьо Сер е от Националния институт за обществено здраве в Квебек.

Във Великобритания властите решиха да се премине към 12-седмичен график на дозиране на ваксината COVID на Pfizer. Както Pfizer, така и партньорът BioNTech предупреждават, че нямат доказателства за ефективността на такъв график на дозиране.

По предписание на създателите й, ваксината на Pfizer трябва да се приема с интервал от 21 дни.

Американската FDA и Европейската агенция по лекарствата се придържат към интервала, тестван в клиничните изпитания.

Справка: Safety and Efficacy of the BNT162b2 mRNA Covid-19 Vaccine, F.P. Polack and Others, February 17, 2021
DOI: 10.1056/NEJMc2036242

Източник: Researchers urge delaying Pfizer vaccine's second dose as first highly effective, Reuters

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !