Първите подробни изображения на "загадъчните" естествени биодвигатели (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 март 2016 в 12:42 16604 6

Кредит Morgan Beeby/Imperial College London

Биодвигатели.

Учените за първи път успяха да направят висококачествени триизмерни изображения на биологичните двигатели, които е създала природата.

Отдавна е известно, че някои видове бактерии и други микроорганизми имат опашки, наречени флагелум, чието движение им позволява да се движат напред. Доскоро обаче никой не успяваше да разберете всички детайли за това, какво точно привежда в движение тези части от тялото на бактериите.

Едва наскоро, изследователи от Имперския колеж в Лондон, водени от Морган Биби (Morgan Beeby), с помощта на технологията електронна криотомография (electron cryotomography) получи първите в историята висококачествени изображения на биологични двигатели с природен произход, които напомнят до известна степен съвременнитъе двигатели и се състоят от много движещи се различни елементи, съобщи портала Gizmodo.

Разработката е докладвана в New Scientist reports.

При технологията електронна криотомография охлажданите проби до криогенна температура се поставят под фуния, закрепена на електронен микроскоп. Неподвижността на молекулярната структура при тази температура позволява да се направят снимки от различни ъгли и да се създаде на тяхна основа на 3D модел на структурата до молекула.

В изследването са използвани проби от различни видове бактерии и се оказа, че всеки вид бактерия има уникален биологичен двигател, който се различава от двигателите на другите бактерии по форма, големина, сложност, мощност, стойност на въртящия момент, скорост и други параметри.

Единствената обща черта на всички биологични двигатели е системата от неподвижни молекулярни пръстени, един вид еквивалент на статора на обикновен електромотор. Този молекулярен "статор" позволява на двигателя да произвежда въртящ се момент, който се предава на въртящите се органи на бактериите - витла, които ги тласкат напред.

Най-големият "статор" имат бактериите Campylobacter, техният размер е два пъти по-голям от "статора" на бактерията на салмонелата и произвежда достатъчно мощност, за да може бактерията да се движи вътре в червата на жив организъм.

Тези изображения показват, че разпространеното убеждение, че тези биологични машини са изключително сложни и само разумен "създател" би могъл да измисли подобно нещо, е погрешно.

Сега благодарение на информацията за структурата на биологичните двигатели, изследователите в областта на нано-роботика могат да създадат свои собствени биодвигатели с нужните размери, скорост, мощност и други параметри.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.03 2016 в 10:42

Електродвигатели по същество...
Пореден пример, в случая на микро/нано ниво, за принципната валидност на теорията за Електрическата Вселена.

18.03 2016 в 20:05

И те!

18.03 2016 в 18:32

Сперматозоидите и те ли по този начин?

18.03 2016 в 18:11


Еволюцията е свършена като теория и точно горните открития са едни от най-убедителните доказвателства в тази посока. Гледайте Unlocking the mistery of life - там учените са развили подробно тезата за т.нар. irreducable complexity. Естественият подбор действа на елиминационен принцип, т.е. трябва да имаме вече някаква база за сравнение, на която да се извършва подбор. Когато имаме система от няколко функционално свързани елемента, която не би работила изобщо без който от тях да е налице поначало, то няма как да говорим за някакво развитие във времето или подбор. С други думи всичко в био-двигателя е било налице и е работило така поначало защото няма как да се изнамери първо статор, а после подходящия за него ротор и витло или обратното ако не е имало ПЛАН от тези елементи да се получи точно тази функционално завършена система. Освен това био-двигателя не съществува сам за себе си, а функцията му абсолютно необходима за съществуването на клетъчните органели и въобще за живота на клетката, така че нещата отиват още по-далеч. Да не забравяме и че информацията за изработката на всички клетъчни органели е записана в ДНК, която се разшифрова за възпроизводството им при деленето на клетките. На микроклетъчно ниво еволюционната теория просто катастрофира и ако Дарвин е имал досег със съвременните микроскопи нямаше изобщо да се захваща с нея.

18.03 2016 в 16:55

Извинявай, ще опитам отговор-:) "И как по-точно ги е създала природата?!?"

С еволюция и естествен отбор.
В Природата съществува принцип за минималното действие - на тая база, посредством обратна връзка (ОВ), се осъществява самоорганизация - саморегулация и на биоструктурите. При наличие на разнообразни изменения на средата на пребиваване, се доизгражда разнообразието в структурите.
ОВ действа посредством физическите закони - физическата информация е във фотоните. Те са посредник за възможните взаимодействия, водещи и до биоразнообразие.
...

18.03 2016 в 15:56

"биологичните двигатели, които е създала природата."

И как по-точно ги е създала природата?!? И каква е тази природа, която създава сама себе си?!?Не били сложни казвате и природата можела сама да си ги сглоби и да ползва по предназначение в клетките, които преди или след това също сама си е скалъпила...защото природата видите ли решила, че животът е хубаво нещо...Добре, пробвайте пак! Google: irreducable complexity