Първото лекарство за диабет, способно да обърне хода на болестта (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 06 април 2017 в 12:40 74731 2

Кредит NewScientist

Край на инсулиновите инжекции, край на избягването на захарта​.

Едно хапче, приемано всекидневно, е способно да обърне хода на болестта диабет при мишки. То дава възможност за диабетиците за един много по-лесен начин​ да запазят нивото на своята кръвна захар в безопасни граници, пише NewScientist.

Изследването е публикувано в Nature Chemical Biology.

В световен мащаб всеки един на 11 или 415 милиона страдат от диабет, според Международната федерация за борба с диабета (International Diabetes Federation). А също и около половин милион българи. Причините са yдължeнaтa пpoдължитeлнocт нa живoтa и зacтapявaнeтo, нapacтвaщoтo зaтлъcтявaнe и нaмaлeнaтa физичecĸa aĸтивнocт. 

Много хора развиват диабет тип 2 с възрастта​, като отговор на организма им към намаляването на инсулина​ - хормон, който контролира колко захар циркулира в кръвта ни. Някои хора могат да управляват своите симптоми като се придържат към ограничителен режим на хранене или с помощта на лекарства за отстраняване на захарта​ от системата им, въпреки че много от тях имат странични ефекти, като например повишаване на теглото или диария.

Тези лекарства могат само да им помогнат да ограничат развитието на болестта, но не могат да я премахнат. "Ние нямаме нищо, което може да преодолее инсулинова резистентност", обобщава Емили Бърнс (Emily Burns) от благотворителната организация Diabetes UK. В резултат на това, на много хора в крайна сметка им се налага да си инжектират инсулин, за да са сигурни, че излишната захар се отстранява от кръвта им. Ако не се лекува, диабет тип 2, може да доведе до сърдечни и бъбречни заболявания, увреждане на нервите, язви по краката и проблеми със зрението.

Едно хапче дневно

Едно хапче, вземано ежедневно, което възстановява чувствителността на организма към инсулина, може да контролира бума на диабета​ в богатите страни, където затлъстяването е във възход. Стефани Станфорд (Stephanie Stanford) от Университета на Калифорния в Сан Диего и нейният екип са открили лекарство, което давано на мишки с диабет, възстановява способността им да контролират нивата на кръвната захар.

Препаратът се дава ежедневно, през устата, и няма някакви странични ефекти при мишките. Животните развиват диабет след богата на мазнини диета, довела до затлъстяване.

"Това може да доведе до нова терапевтична стратегия за лечение на диабет тип 2", коментира Станфорд, чийто екип смята, че лекарството може да доведе до намаляване на хората​ с диабет, които са зависими от инсулинови инжекции. "Ако това ново лекарство работи, както е описано, може да се използва, за да върне инсулиновата​ резистентност, но трябва да знаем първо дали така действа и при хората", коментира Бърнс.

Лекарството действа чрез инхибиране на ензим, наречен LMPTP, който изглежда кара клетките да губят своята чувствителност към инсулина. Чрез потистане на LMPTP, лекарството събужда инсулиновите рецептори на повърхността на клетките - особено в черния дроб - който обикновено абсорбира излишната захар от кръвта, когато открие инсулин.

Diabetes reversal by inhibition of the low-molecular-weight tyrosine phosphatase. Stephanie M Stanford et al.

Обръщане на развитието на диабета

Екипът проучва гена, който управлява създаването на ензима LMPTP, свързван от предишни изследвания със симптомите на диабет. Когато учените спират работата на гена при мишки, животните вече не развиват диабет, дори ако са поемали с богата на мазнини диета.

Простото блокиране на този ген в черния дроб бе достатъчно да произведе същия ефект. "Открихме, че LMPTP е критичен промотор* на инсулиновата резистентност, която се развива по време на затлъстяването", обяснява Станфорд.

В генетиката промотор е област на ДНК, която инициира транскрипцията на определен ген.

Така екипът разработи лекарство за блокиране на действието на ензима LMPTP в черния дроб. "Нашият инхибитор стимулира активността на инсулиновия рецептор в черния дроб и обръща развитието на диабета без никакви явни странични ефекти", отбелязва Станфорд.

"Тези проучвания представят доказателство за концепцията, че въздействието върху LMPTP в черния дроб подобрява контрола на глюкозата и сигнализацията за подаване на инсулин в черния дроб при животните", коментира Даниел Дракър (Daniel Drucker) от Научноизследователския институт Люненфелд-Таненбаум в Торонто, Канада, който заяви, че насочването към ензими като LMPTP е добро попадение за изследователите за справяне с диабета.

Насочено лечение

Досега повечето от тези усилия са фокусирани върху друг ензим тирозин фосфатаза, но се оказа трудно да се блокира, без да причинява странични ефекти, отбелязва Дракър.

"Нашето съединение е много специфично за целта и не забелязваме никакви странични ефекти след лечение на мишки в продължение на месец, но следващата стъпка е стриктно да се установи дали е безопасно използването му в клинични проучвания", коментира Станфорд.

"Да се намири начин клетките да реагират на инсулина отново е важна и вълнуваща стратегия", заяви Бърнс. "Досега, лекарствотото е тествано само при мишки и макар някои изследвания в човешката генетика да предполагат, че този подход може да работи и при хора, имаме нужда от повече изследвания, преди да разберем какво значение би могло да има за хората с диабет тип 2".

"Следващата стъпка са клиничните тестове, за да се разбере дали лечението ще бъде безопасно и за хората", отбелязва Бърнс.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8010

2

Katerina Kamenova

27.06 2017 в 12:26

https://www.facebook.com/%D0%97%D0%B0%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D0%B1%D0 %B5%D1%82%D0%B0-124188338159320/

15914

1

поп Дръвчо

06.04 2017 в 15:00

И на никой не му минава през ум да вземе да позаслабне.