Ограничаването на глутена е свързано с диабет тип 2, според проучване

Наука ОFFNews Последна промяна на 13 март 2017 в 09:00 12903 0

Кредит Verywell

Въпреки мнението на диетолози и лекари, че разнообразното хранене е важно за здравето, все повече се разраства модата на безглутеновите храни.

Сега ново проучване даде още един аргумент срещу това увлечение - отказът от приемането на глутен и дори нискоглутеновата диета може да повиши риска от развитие на диабет тип 2, съобщи IFLScience.

Най-голямото проучване от Харвардския университет, което бе представено на наскоро по време на срещата на Американската асоциация за сърдечни заболявания (American Heart Association) в Портланд. То разглежда медицинските данни на 200 000 участници, събирани в продължение на 30 години, и установява, че за тези, които ограничават приема на глутен или да го избягват напълно има 13% по-висока вероятност за развитие на диабет тип 2.

"Искахме да определим дали консумацията на глутен може да се отрази на здравето на хората, които без видими медицински причини, избягват глутена", обяснява д-р Ген Цзун от Школата за обществено здраве в Харвард (Harvard’s School of Public Health). "Безглутеновите храни често имат по-малко диетични фибри и други микроелементи, което ги прави по-малко питателни, но също време обикновено са и по-скъпи".

Безглутеновите диети стават все по-популярни през последните години. Например през 2015 г. около 25% от американците заявяват, че консумират продукти без глутен, кокато през 2013-та броят им е само около 8%, според проучване на пазара от компанията Mintel Group. А всъщност цьолиакията (невъзможността да се усвои глутена в стомашната система на човека) се среща доста рядко. В световен мащаб броят на болните от цьолиакия е 1:1000, в България, както в САЩ, болните са около 1 % от населението. 

Глутенът е протеин, съдържащ се в пшеницата, ръжта, ечемика и други зърнени култури. Това е протеинът, който образува вътре в тестото една лепката и разтеглива маса, подобна на дъвка, а после след печене придава еластичността на тестените изделия.

В изследването учените използват медицинските данни от Nurses Health Study, където 199 794 души отговарят на въпроси, свързани с храненето на всеки две до четири години. Те са откриват, че участниците консумират средно около 6-7 грама на глутен на ден. През периода на 30-годишното проследяване са диагностицирани 15 942 случаи на диабет тип 2.

Проучването установи, че тези, които са приемали повече глутен - над 12 грама на ден - по-малко вероятно да развият диабет тип 2. Тези, които ядат по-малко глутен, приемат по-малко фибри от зърнените култури. Фибрите е известно, че защитават срещу диабет тип 2. След като данните бяха коригирани заради защитния ефект на фибрите, учените установяват, че хората в горните 20 процента за консумация глутен имат 13% по-малко риск за развитие на диабет тип 2 в сравнение с тези, които консумират 4 грама или по-малко.

"Хората без цьолиакия трябва да преразгледат ограничаването на приема на глутен за превенция на хронични заболявания, особено за диабет", коментира Цзун. Глутенът е безвреден за хората, които нямат глутенова непоносимост. 

Изследването е ограничено заради наблюдателния си характер, което означава, че не може да се установи причинно-следствената връзка. Необходими са повече изследвания, за да се потвърдят констатациите.

От години хората са опитвали да прилагат диети в името на регулирането на теглото и други ползи за здравето. Една от новите моди в диетите са безглутеновите храни. Много хора, най-вече в развитите икономики, вярват, че тази диета е по-здравословна, но дали това наистина е така?

Въпреки че няма нито едно потвърдено доказателство, че диетата без глутен има здравословни ползи, се оказва че хората все още често следват съветите на "здравни блогъри" или гурута на "здравословното хранене", като модата на храната без глутен е все още във възход .

Все пак, ако мислите, че може да имате непоносимост, идете при вашия лекар или диетолог и се изследвайте веднага. Самодиагностиката на глутенова чувствителност и в резултат на премахването на глутена от диетата може да бъде потенциално вредно за недиагностицираните с цьолиакия. Единственият начин да се провери дали има непоносимост към глутена е чрез тестване при хранене, което лекарите не могат да направят, ако вече сте премахнали глутена от него. 

Най-важното
Всички новини