Снимки на варени пингвинови яйца наскоро предизвикаха интерес и бурни дебати в социалните медии. Какво е особеното на пингвиновите яйца?
Когато сварите пилешко яйце, полупрозрачният албумин става бял, защото коагулира, превръщайки вареното яйце в познатия бял овал с жълто кръгче в средата. Ако се направи същото с яйце на пингвин, се получава нещо много различно. Вместо да побелее, албуминът остава полупрозрачен, създавайки много странно изглеждащо варено яйце, в което може да се види жълтъкът, без да се разрязва.
Може ли да се яде яйце на пингвин?
"Има около 17 вида пингвини и яйцата на няколко от тях са били използвани за храна в много случаи", обяснява Робърт Хедланд (Robert Headland), старши сътрудник на Института за полярни изследвания "Скот" към университета в Кеймбридж, Великобритания.
Въпреки че през последните години е незаконно да се ловуват пингвини или техните яйца в някои части на света, по време на изследванията на Антарктида тяхното месо е било от решаващо значение за борбата със скорбута, а яйцата им са били животоподдържащ източник на храна.
Яйцата на субантарктическия или папуански пингвин (Pygoscelis papua) са често споменавани в старите антарктически книги с рецепти, вероятно защото имат по-дълъг сезон на снасяне и снасят повече от едно, за разлика от императорските пингвини, които снасят по едно яйце на сезон.
"Основн познавам яйцата на субантарктическия пингвин, най-обикновените, и мога да ги опиша", разказва Хедланд, който изследва и двата полярни региона от 1977 г. "Не е лесно да ги вземете пресни, освен ако не видите, че в момента се снасят. Старите яйца понякога експлодират под налягането на разложеното съдържание.“
Що се отнася до външния им вид, те не изглеждат много различни от яйцата на водоплаващите птици, които за повечето хора са по-познати. Но когато се сварят, се случва нещо доста странно.
Как изглежда свареното яйце на пингвин?
"Те са с размер на патешко яйце, по-големи и по-заоблени от кокошите. Черупката им е по-дебела и по-здрава от тази на кокошите яйца е необходимо известно внимание при чупенето й, за да не оплескате наоколо. Невареният белтък е полупрозрачен с лек зеленикав оттенък в сравнение с този на кокошите. Жълтъкът е много по-ярък, много по-оранжев от този на кокошките", обяснява Хедланд.
"При варене (около 10 минути) или пържене албуминът коагулира, но остава полупрозрачен, не побелява. Жълтъкът се втвърдява и запазва яркия си цвят. Ако яйцата са разбити, за омлет или бъркани, резултатът не се различава много от кокошите, патешките или повечето други яйца.“
Белтъкът при варене или пържене остава прозрачен, рибен на вкус и малко мазен. Кредит: Donald Morrison
Що се отнася до това, защо белтъкът на свареното яйце е прозрачен Polar Guidebook обяснява, че това е свързано със съотношението на гликопротеините в него. Докато кокошите яйца са богати предимно на овалбумин, яйцата на пингвините съдържат 25 % пеналбумин, който им помага да оцелеят при минусовите температури в региона.
Как са консумирани яйцата на пингвини в миналото?
И така, споделените снимки на сварени пингвинови яйца са достоверни. Ако сварите яйце от пингвин, то прозира. Ако също така сте чували, че пингвиновите яйца правят страхотен меренг – нещо, което потвърждава от първа ръка Доналд Морисън, който живее на Фолклендските острови.
На Фолкландските острови местните жители, наричани келпери, са много по-малко от местните пингвини - човешката популация е около 3500, а пингвините са около един милион. Храната за местните хора е проблем, макар келперите да имат достъп до повече месо и риба, отколкото биха могли да изядат, пресните продукти се намират много по-трудно.
Тънката и кисела почва на островите не е подходяща за селско стопанство, което означава, че трябва да внасят по-голямата част от пресните си продукти на висока цена. Според публикация на BBC, половин бяло зеле струва 7.50 щатски долара, а три - четири тиквички достигат 8.80 долара.
Това означава, че келперите са се научили да извличат максимума от това, което им е достъпно, което в миналото е включвало консервиране на яйца от гъски, кокошки и пингвини. Според Морисън, яйцата на субантарктическия пингвин все още могат да се събират и консумират, но само от притежатели на лиценз, в противен случай е незаконно да се събират яйцата.
Само оцетът и ако сте много, много гладни, може да подобри вкуса им. Кредит: Donald Morrison
На други места събирането на яйца от пингвини е незаконно. В Антарктида няма и никога не е имало местно население, но е имало време, когато изследователите са разчитали на пингвиновите яйца, за да поддържат хранителните си запаси по време на експедиции.
"Събирането на яйца на пингвини е извършвано от няколко експедиции от "героичната епоха" по времето, когато птиците гнездят през пролетта", разказва Хедланд. "Черупки от някои от тях, сега сухи и празни, все още могат да се видят в някои от тогавашните убежища".
Торта павлова с пингвинови яйца. Кредит: Donald Morrison
Какъв е вкусът на пингвиновите яйца?
Що се отнася до вкуса на варено пингвиново яйце, изглежда, че дори и без незаконната им консумация, вероятно няма да се намерят много хора, които да искат да дъвчат техния полупрозрачен, мазен албумин.
"Вкусът е донякъде рибен, тъй като крилът е основна част от диетата на пингвините“, отбелязва Хедланд и добавя, че пингвиновите яйца са много по-вкусни, когато си гладен.
"Сварени яйца не са много вкусни и имат нужда от оцет, за да станат годни за ядене", обяснява Морисън, но споделя, че е направил торта павлова с едно пингвиново яйце и се е получила "красиво“.
Накратко, всичко, което трябва да знаете за пингвиновите яйца, е че имат прозрачен сварен белтък и вкус на риба. Но хем не са вкусни, хем е забранена консумацията им.
Източник:
Boiled Penguin Eggs Have See-Through "Whites", Just In Case You Were Wondering, IFLScience
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари