Пингвините се чифтосват безразборно два пъти за сезон заради промените на климата (видео)

Тъй като покачващите се морски нива водят до повече риба в океана около остров Филип, край южното крайбрежие на Австралия, полиаморните малки пингвини използват допълнителната енергия за размножаване.

Ваня Милева Последна промяна на 02 февруари 2024 в 06:23 2768 0

Филип Айлънд, в югоизточната част на Виктория, е дом на колония от малки пингвини.

Кредит Phillip Island Nature Parks

Филип Айлънд, в югоизточната част на Виктория, е дом на колония от малки пингвини.

Полиаморните малки пингвини, живеещи на остров Филип с площ около 100 км² край южното крайбрежие на Австралия, правят толкова много секс, че вече са повече от 40 000 - и всичко това се дължи на изменението на климата.

С повишаването на температурите на морската повърхност нараства и броят на рибите, плуващи в околните крайбрежни води.

Притокът на храна означава, че малките пингвини имат повече време и енергия за чифтосване, обяснява морският учен от природните паркове на остров Филип и доцент от Университета Монаш Андре Киарадия (Andre Chiaradia).

"Птиците се размножават месец и половина по-рано, отколкото преди" и след като свършват по-рано, опитват втори път, отбелязва изследователят.

Но, противно на общоприетото схващане, според д-р Киарадия "сексуално безразборните" пингвини са повече от щастливи да споделят любовта си.

"Когато нещо се обърка, когато връзката не работи... те отиват и си намират нов партньор. Далече от погледите те могат да имат четири до пет партньора за една вечер", разказва ученият.

"Походът на малките пингвини". Кредит: Phillip Island Nature Parks

Докато температурите на морската повърхност в момента работят в полза на пингвините на Филип Айлънд, други видове нямат същия късмет.

Изследователите прогнозират, че 90% от императорските пингвини може да изчезнат до 2100 г., ако глобалните температури продължат да се повишават със сегашните темпове.

През 2022 г. Британската служба за изследване на Антарктида открива около 10 000 бебета императорски пингвини, удавени, когато морският лед се разпадна в началото на сезона и достигна рекордно ниски нива.

"Парадът на пингвините". Кредит: Phillip Island Nature Parks

"Ако отидете на други места... където температурата на океана е над тази тук, пингвините не се справят толкова добре", коментира д-р Киарадия.

Фалшиво чувство на надежда?

Тъй като по-топлите води водят до приток на риба край южното крайбрежие на Австралия, изследователите предупреждават, че е важно да се погледне голямата картина.

Промените в една част от екосистемата оказват въздействие другаде, отбелязва професор Брендън Уинтъл (Brendan Wintle), директор на Института по биоразнообразие в Мелбърн.

"Екосистемите са многообхватни връзки, големи мрежи от взаимодействия между животни и растения", подчертава проф. Уинтъл.

"Ако наблюдавате промени в един животински или растителен вид, може да сте абсолютно сигурни, че това ще окаже влияние върху стотици други видове, които може да не изучаваме толкова внимателно."

Кредит: Phillip Island Nature Parks

Макар внезапното увеличаване на популацията на малките пингвини на Филип Айлънд да изглежда като нещо хубаво на пръв поглед, според професор Уинтъл това може да е знак за предстоящи тревожни времена.

"С променящия се климат ще има по-високи пикове на добри времена и това може да доведе до сривове, [които] могат да доведат до изчезване на видове", казва проф. Уинтъл и допълва, че пингвините са перфектен пример за вид, силно податлив на промени в екосистемата.

"За видове като пингвините, които разчитат на риболова, е много важно да имаме наистина силни морски охраняеми зони, които защитават крайбрежните и морските екосистеми и позволяват рибните запаси да бъдат възможно най-стабилни".

"Всички ние трябва да играем роля в опита си да сме сигурни, че можем да ограничим въздействието на изменението на климата и да запазим видовете."

Източник: Phillip Island's little penguin colony passes 40,000 as climate change leads to more mating, ABC Gippsland 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !