По-гладни - по-умни? Хормонът на глада помага за растежа на нови мозъчни клетки

Антония Петрова Последна промяна на 02 май 2017 в 10:08 20892 1

Снимка: plainpicture/Lubitz + Dorner

Може ли ограничаването на калориите в храната да увеличи способностите на мозъка?

Учени откриха, че стомашен хормон, който стимулира апетита, подпомага и растежа на нови мозъчни клетки.

Освен това този хормон защитава мозъчните клетки от ефектите на стареенето и може да обясни защо някои хора твърдят, че диетата изостря ума им.

Хормонът грелин добива популярност като хормонът на глада още с откриването си. Той се произвежда от стомаха, когато е празен. Останем ли без храна дори за няколко часа неговите нива се увеличават в кръвта ни.

Оказва се обаче, че този хормон може да подсили познавателната ни способност. Животни на хранителни режими с намалени на калории са показали по-добри умствени способности и грелинът може би играе роля в обяснението защо се случва това. При инжектиране на хормона в мишки се подобрява тяхното представяне при тестове за обучение и запаметяване, и, по всичко изглежда, се увеличава броят на невронните връзки в мозъците им, съобщава New scientist.

Джефри Дейвис (Jeffrey Davies) от Университета Суонси, Велиобритания, и неговият екип са открили доказателство, че грелинът може да стимулира мозъчните клетки да се делят и мултиплицират - процес, наречен неврогенеза. Когато прибавят хормона към мозъчни клетки на мишка, отгледани в съд, той отключва ген, задействащ неврогенезата, наречен фибробластен растежен фактор.

Ако същият ефект се появи при животни, това означава, че именно по този начин грелинът проявява своите ефекти върху паметта, коментира Дейвис, чиято работа беше представена по време на конференцията на Британската невронаучна асоциация през април.

Мозъчните клетки на човека са насочени към увеличаване на способността да се създават нови спомени. Това е така защото те са по-възбудими, от там и по-вероятно да бъдат активирани от нова среда. "Тези неврони ще се възбудят по-лесно от старите неврони, и затова играят роля при новите спомени", обяснява Дейвис.

Откритието му може да има приложение в лечението на невродегенеративните състояния, като болестта Паркинсон, която е причинена от загуба на вид мозъчни клетки. Досегашни проучвания, включително някои, извършени от екипа на Дейвис, са открили, че грелинът може да помогне в защитата на животни от развитие на форма на Паркинсон. 

При по-нататъшни експерименти, екипът на Дейвис открива, че при имитиране на Паркинсон грелинът защитава от умиране мозъчните клетки, отгледани в съд. В проучване с 28 доброволци, хора с Паркинсонова деменция, Аманда Хорнсби (Amanda Hornsby) от екипа на Дейвис открива, че те имат по-ниски нива на грелин в кръвта си от хора, които нямат това състояние.

Това показва, че грелинът, или други вещества, които действат по същия начин, може да бъде използван за лечение на Паркинсонова деменция, коментира Хорнсби.

При хора, подложени на постоянна диета от около 25% по-малко калории в сравнение с препоръчваната дневна доза, са се получили редица подобрения в здравето, като по-добър контрол на нивата на захарта в кръвта. Някои от подложилите се на тази диета коментират, че имат по-добри познавателни способности, макар че това е спорно - някои изследвания показват обратното, че така се намаляват умствените способности.

Някои хора прилагат периодично ограничаване на храненето с цел да подобрят здравето си. Например, диета 5 на 2, при която хората се хранят нормално пет дни в седмицата, но през следващите два се ограничават до около 500 калории на ден, води до увеличение нивата на грелина.

Николас Кунат (Nicolas Kunath) от Техническия универистет в Мюнхен обаче, отбелязва, че новите мозъчни клетки се нуждаят от няколко дни до седмици, за да започнат да работят, така че хората не трябва да очакват ограничението на калориите да доведе до светкавични резултати в мозъчните им способности.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

1

Лопе де Вега

02.05 2017 в 15:47

Сит търбух - за наука глух!

Поздрав!