Почина един от петте последни северни бели носорози в света

Наука ОFFNews Последна промяна на 31 юли 2015 в 18:14 7471 1

Кредит ВВС

В зоологическата градина в Двур-Карлове (Чехия) на 32-годишна възраст почина женски северен бял носорог (Ceratotherium simum cottoni) на име Набире.

Тя бе един от петте останали на света представители на този подвид, съобщава BBC News. 

Иржи Хруби (Jiří Hrubý), уредник на отдела на носорозите в зоопарка в Двур-Карлове, разказва, че носорожката е починала от рак "злокачествената киста в тялото на Набире бе огромна. Нямаше как да я излекуваме".

Предвид, че белият носорог може да живее до 40-50 години, смъртта на Набире може да се нарече преждевременна.

Родената в чешкия зоопарк на 15 ноември 1983 Набире бе една от последните надежди да се спаси подвида. За съжаление, туморът бе поразил репродуктивни й органи, но учените се надяват да вземат незасегнати от болестта яйцеклетки и да направят оплождане ин витро, а след това да трансплантират вече оплодените яйца в самка на близък подвид носорози.

Една яйце от Набире вече са взели, докато е била жива. След смъртта й здравия й яйчник е изрязан и изпратен в специална лаборатория в Италия, за да разберете дали може да се направи нещо.

Популацията на северния бял носорог, обитаващ Централна Африка, мястото, където се срещат границите на Уганда, Южен Судан, Централноафриканската република и ДР Конго, през 70-80-те години на XX век е намаляла от около 500 до 15 екземпляра в резултат на лов и намаляване на площите, подходящи за този подвид. Към 2003 г. е била възстановена на 32 екземпляра, но в крайна сметка бракониерите окончателно са унищожили този подвид в дивата природа.

"Загуба, която е трудно да се опише", нарече смъртта на Набире директорът на зоопарка Двур Кралове Премисл Рабас(Premysl Rabas). "Смъртта на Набире доведе още един вид животно на самата граница на изчезване", - сподели той.

Сега, след смъртта на Набире, остават само три женски и един мъжки бял носорог. Един от тях живее в зоопарка в Сан Диего, а останалите три - в резервата Ол Пейета в Кения.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.07 2015 в 19:20

Твърде много прости хора, твърде малко носорози!