Последният северен бял носорог се пази с денонощна охрана

Емил Вълков Последна промяна на 15 май 2015 в 10:08 13504 1

Кредит Ol Pejeta Conservancy

Судан е последният останал жив мъжки северен бял носорог на планетата. Той живее в резервата Ол Пейета в Кения, където е охраняван денонощно от въоръжени рейнджъри - последната му защита срещу бракониери.

През 2009-а година, Судан и още три носорога - Нажин, Фату и Суни, пристигат в Ол Пейета от зоопарка Двор Кралове в Чешката република. Надеждата, че убежището, със своята природа и популации от други видове носорози, ще се окаже подходяща среда за спасяването на величествените северни бели носорози от ръба на изчезването.

Макар и с много по малък ареал от техните южни събратя, северните бели носорози (Ceratotherium simum ssp. cottoni) някога са живели по места в Уганда, Чад, Судан, ЦАР и ДР Конго. Но при постоянното унищожение на техният хабитат и с впечатляващите рога, които някои хора ценят за изработване на предмети, като дръжки на ками и ножове или за абсурдната им употреба във стрита на прах форма като афродизиак, тяхната численост намалява драматично от 2000 през 1960 година, до едва седем през 2009-а.
Според Ричард Вин, представител на резервата, цената на техен рог на черния пазар достига стойности далеч отвъд златото на грамаж, сравнима е например с цената на кокаин.

За да се намали риска от бракониерски интерес, рогът на Судан вече е премахнат.

Миналият октомври, светът загуби 34 годишният Суни, най-вероятно от естествени причини. Неговия баща умира на сходна възраст. След това, през декември, 44 годишният мъжки, по име Ангалифу, също умира от старост в Зоо Сафари паркът в Сан Диего, САЩ. До края на 2014, в целият свят остават само пет носорога - три в Кения, един в САЩ и един в Чехия.

За съжаление, опитите по естествен начин да се намерят партньорки за Ангалифу и за Суни остават неуспешни, а със своите 44 години Судан вече е към края на своя живот. Според биолозите, единственият шанс за спасение на вида им, е чрез ин-витро оплождане. Необходимата за това сперма вече е запазена и дълбоко замразена, като за сурогатна майка може да бъде ползвана биологично съвместима представителка на южните бели носорози.

Ако искате да научите повече за Судан, за северните бели носорози и тяхната трагична история, може да посетите сайта на резервата.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.06 2015 в 21:38

Ето докъде трябва да се стигне, за да вземем сериозни мерки - последен мъжки индивид. А и, сериозно, афродизиак?!? Избивате животински видове в името на оползотворения полов акт? Фактът, че на подобни статии се обръща по-малко внимание, отколкото на тези със заглавие "Сензация - Галена по прашки!" (сензацията е, че въобще е облечена с нещо), ме кара неистово да си мечтая за автомат.