"Почти сбъркан с птичи тор" - нов вид пухкав австралийски бръмбар

Ваня Милева Последна промяна на 22 март 2024 в 00:00 2605 1

Този червено-черен красавец, покрит с дълги бели косми, наречен Excastra albopilosa, е открит от Джеймс Туид, кандидат за докторска степен от Университета на Куинсланд, който почти обърква бръмбара с птичи тор.

Кредит James Tweed

Този червено-черен красавец, покрит с дълги бели косми, наречен Excastra albopilosa, е открит от Джеймс Туид, кандидат за докторска степен от Университета на Куинсланд, който почти обърква бръмбара с птичи тор.

Забележителен нов род пухкав бръмбар сечко е открит в тропическа гора в австралийския щат Куинсланд.

Националната научна агенция CSIRO потвърди, че това е изцяло нова група видове бръмбари сечковци.

Току-що нареченият Excastra albopilosa е открит от Джеймс Туид (James Tweed), кандидат за докторска степен във Факултета по околна среда на Университета на Куинсланд, който почти обърква бръмбара с птичи тор.

"Разхождах се през къмпинга една сутрин и нещо на лист от Lomandra привлече вниманието ми", разказва Туид. Но след като ентомологът прави внимателен преглед, той осъзнава, че това всъщност е насекомо, различно от всички, които е виждал преди.

"За мое удивление видях най-необикновения и най-пухкав бръмбар сечко, който някога съм виждал, разказва младият учен.

"С размери 9,7 милиметра, това беше поразителна червено-черна красавица, покрита с дълги бели косми."

Кандидатът за докторска степен Джеймс Туид е бил на екскурзия, когато открива новия вид бръмбар. Кредит: The University of Queensland

След пътуването г-н Туид претърсва книги, научни статии и онлайн, за да намери съвпадение на вида, но не намира нищо подобно. Снимките, публикувани във Facebook група за австралийски бръмбари, предизвикват много интерес, но не и отговори дори от най-опитните идентифициращи.

Имейл до експерти от Австралийската национална колекция за насекоми (ANIC) в Канбера потвърждава, че бръмбарът е напълно нов вид.

xcastra albopilosa. Кредит: Lingzi Zhou, Australian National Insect Collection

Едва когато Туид посещава ANIC, за да сравни откритието си с тяхната обширна колекция, всички разбират, че това не е просто нов вид, но и нов род – или ново семейство от видове.

"Избрахме името Excastra за рода, което на латински означава "от лагера", а за името на вида избрахме albopilosa, което се превежда като "бял ​​и космат", разказва Туид.

"Все още не знаем за какво са тези косми, но основната ни теория е, че те карат насекомото да изглежда така, сякаш е убито от гъбички. Това вероятно би възпряло хищници като птици да го ядат, но докато някой не намери повече екземпляри и не проучи допълнително този вид, няма да можем да кажем със сигурност защо този бръмбар е толкова космат."

Еxcastra albopilosa. Кредит: Lingzi Zhou, Australian National Insect Collection

"Районът близо до национален парк Ламингтън е популярен сред ентомолозите повече от 100 години, така че е озадачаващо, че не е открит досега."

"Връщах се няколко пъти, за да търся още от тях, но нямах късмет."

Туид коментира, че случайни открития като товаи показват колко неизвестни видове може да има и колко от тях може да са застрашени от изчезване.

"Насекомите са най-разнообразната група животни на планетата, но също така са най-недооценените и недостатъчно изучавани. Най-добрите оценки показват, че може да има 5,5 милиона вида насекоми по света и само една пета от тях са наименувани и описани."

Справка: Excastra albopilosa, a remarkable new genus and species of Lamiinae (Insecta: Coleoptera: Cerambycidae) from southeastern Queensland, Australia; James M.H. Tweed, Lauren G. Ashman & Adam Ślipiński; Australian Journal of Taxonomy 2024 https://doi.org/10.54102/ajt ; https://www.taxonomyaustralia.org.au/_files/ugd/173494_9142c11d9811439dac1d927d907c7b9c.pdf 

ИзточникChance sighting reveals new species of fluffy beetle, The University of Queensland

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3022

1

spiro

22.03 2024 в 18:05

Всъщност паяците не са насекоми.