Гъбички превръщат северноамерикански бръмбари в зомбита

Наука OFFNews Последна промяна на 16 юни 2017 в 09:22 4365 0

Снимка: Dr. Don Steinkraus/Professor of Entomology/University of Arkansas

Вид северноамерикански бръмбари (Chauliognathus pensylvanicus) живеят и се хранят от цветята. Там намират и своят край. Когато биват заразени от гъбичките Eryniopsis lampyridarum, бръмбарите забиват челюсти в някое цвете и скоро след това умират.

Часове по-късно, все още захванати за цветята, крилата на мъртвите бръмбари се разтварят сякаш се готвят за полет. По този начин те привличат мъжкари - живи мъжкари, които се съвокупляват с превърнатите в зомбита женски.

Това, според учените, засилва вероятността от зараза с гъбичките. Драматичната смърт на заразените бръмбари става точно по местата, където останалите здрави бръмбари се хранят и търсят партньори за размножаване, обяснява New scientist.

Доналд Стнийнкрос (Donald Steinkraus) от Университета в Арканзас във Файетвил и неговият екип проучват 446 живи и мъртви бръмбари с признаци на зараза с гъбички. За около 20% от тях те установяват, че са преносители на гъбичките, като за повечето се приема, че са заемали еднаква поза. Те се захващат силно към цветята като използват само челюстите си, а краката им висят във въздуха.

Странно, но крилата им се разтварят само 15 до 22 часа след смъртта на бръмбара.

Изследването е публикувано в Invertebrate Pathology

"Ако отидете в моргата, където има някой убит, и ако след около 24 часа от смъртта му изведнъж повдигне ръцете си, това би било изключително плашещо", отбелязва Стийнкрос. Именно това се случва с тези бръмбари и причинителят са гъбичките.

Гъбичките започват да се забелязват с просто око във фазата на отваряне на крилата, когато спорите им започват да излизат от корема на бръмбъра. Стийнкрос отбелязва, че е възможно повдигането на крилата и подутия корем, причинени от растежа на гъбичките, да уголемяват бръмбара и именно това да привлича кандидати за копулация и от там - разпространение на инфекцията.

"Известни са случаи на заразени насекоми да приемат редица необичайни пози преди и след смъртта си", коментира Шели Адамо (Shelley Adamo) от Университета Dalhousie в Халифакс, Канада. "Добър тест в бъдеще ще бъде да се залепят крилата в затворено положение, както и да се премахнат и да се изпробва дали това се отразява върху инфекциозността", добавя Адамо.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !