Появата на розов лед в Алпите е свързана с топенето на глетчерите

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 07 юли 2020 в 11:24 2525 0

Кредит Twitter - Biagio Di Mauro

Учени в Италия изследват появата на розов лед в Алпите, водораслите, които са отговорни за оцветяването му, както и връзката му с климатичните промени.

Ученият Биаджо ди Мауро (Biagio Di Maurо) от Националния изследователски съвет на Италия обяснява, че розовият сняг, наблюдаван в някои части на глетчера Пресена, е възможно да е причинен от растения, откривани в Гренландия. 

"Водораслите не са опасни, това е природен феномен, който се случва през пролетните и летните периоди на умерени ширини, но също така и на полюсите", обяснява ди Мауро, който е изучавал и преди водораслите в глетчера Мортерач в Швейцария.

Първоначално се предполага, че водораслите са Ancylonema nordenskioeldii, които се срещат в така наречената Тъмна зона в Гренландия, където ледът също се топи. В свой последващ пост в Twitter, ди Мауро допълва, че по-вероятно става дума за Chlamydomonas nivalis, които са типични за глетчерите и феноменът не е необичаен за Алпите.

Обикновено ледът отразява повече от 80% от слънчевата светлина обратно в атмосферата, но с появата на водораслите, той става по-тъмен и така абсорбира повече топлина и се топи по-бързо. С появата на повече водорасли ледът се топи повече, което осигурява на растенията необходимите вода и въздух и така се появява и все по-червено оцветяване на леда в Пасо Гавиа, на надморска височина от 2 618 метра.

"Всичко, което прави снега по-тъмен, го кара да се топи, защото засилва абсорбцията на слънчевата радиация", обяснява ди Мауро. "Опитваме се да определим количество ефектът на други феномени освен човешката дейност върху прекаленото затопляне на Земята", разказва ученият, въпреки, че присъствието на туристи и скиори би могло също да повлияе на водораслите. 

Ученият подчертава, че са необходими допълнителни проучвания, за да може да се потвърди със сигурност връзката между развитието на тези водорасли и климатичните промени.

Източник: Science alert - Mysterious Emergence of Pink Ice in The Alps Could Have Dire Consequences

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !