За пръв път е получено изображение на единична клетка, показващо разликата в топлопроводимостта и топлоемкостта на отделните й части. Разделителната способност на полученото изображение е рекордните два микрометра и е постигнато от учени от университета в Бордо (Франция).
Изследването е публикувано в списание Applied Physics Letters, се съобщава в прессъобщение на Американския институт по физика.
За експеримента авторите поставили *ендотелна клетка върху специална подложка, състояща се от тънък слой (300 нм) от титан, положена на сапфирена пластинка от 1мм дебелина. След това с помощта на лазер, учените точково подгрявали титановата пластина откъм сапфира и изследвали как се променя геометрията на повърхността.
*Ендотелът е тънък слой клетки от специален вид епителна тъкан, които покриват вътрешната повърхност на кръвоносните съдове на границата между съдовите стени и протичащата в кухините им кръв и плазма.
Експериментална схема. Източник: R. Legrand и др. / Applied Physics Letters, 2015
Нагряването води до разширяване на титановия слой и появата на повърхността му на малки издатини. Клетката частично поглъща топлина и намалява размера на тези изпъкналости. За сравняване на размерите на тези издатини учените използвали същата оптична система, с която се фокусира нагряващия лъч - след него към титановото покритие се насочва втори лазерен лъч. Заради хълмчето на титана, отразеният лъч е по-широк от първоначалния. Преминавайки обратно чрез системата, той частично се реже от диафрагмата и попада на фотодиод. В зависимост от тока, произвеждан от светодиода, учените измерват височината на издатината.
Контрастът на изображението се определя от термодинамичните свойства на изследваната клетка. Скоростта на сканиране на обекта е малка - за 25 пиксела термография при стъпка от един микрон, е необходима около една минута.
Физиците се надяват, че новата технология ще помогне да се идентифицират засегнатите клетки в тъканни проби. Този напълно нов начин за визуализация на клетката може да разкрие неизвестни досега нейни характеристики.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари