Последните часове на полярна мечка са заснети в сърцераздирателно видео

НаукаOFFNews Последна промяна на 10 декември 2017 в 00:24 61418 3

Когато фотографът Пол Никлин на National Geographic и членовете на природозащитната група Sea Legacy пристигат на остров Бафинова земя в края на лятото, се натъкват на покъртителна гледка - умираща гладна полярна мечка.

Животното е изключително слабо, само кости под бялата козина.

Мечката, отчаяно търсеща нещо за ядене, се втурва към боклука, вероятно надявайки се да намери риба, но не намира нищо годно за ядене и ляга изтощена на земята.

Пол Никлин и другите членове на екипа са заснели вероятно последните часове на тази мечка. Никлин заяви пред National Geographic, че това е най-покъртителната сцена, която е виждал.

"Стояхме там, снимахме, а сълзите се търкаляха по бузите ни" - разказва фотографът.

Никлин споделя видеоклипа в профила си в Instagram: "Това е съкрушаваща сцена, която още ме преследва, но знам, че трябва да споделяме както красивото, така и тъжното, ако искаме да разбием стените на апатията".

Кадрите са гледани вече повече от един милион пъти.

Много хора го питат защо не се е намесил да помогне на бедната мечка: "Разбира се, това ми мина през ума", отговаря Никлин. - Но не се разхождам с пушка с упойващи стрели или 400 килограма месо". Той добавя също, че неговата помощ няма да спаси мечката от евентуална гладна смърт. Освен това храненето на полярните мечки е незаконно в Канада.

Никлин иска да покаже истинското лице на изчезването на видовете: "Когато учените казват, че мечките изчезват, искам хората да осъзнаят как изглеждат това. Мечките ще гладуват до смърт", разказва Никлин. - Ето така изглежда гладна мечка.

Никлин се надява хората да осъзнаят реалните последици от изменението на климата върху видове като полярните мечки. Тази мечка гладува, защото няма достъп до естествената си храна, тъй като ледът се е стопил - пряк ефект от глобалното затопляне.

Полярните мечки са класифицирани като уязвими в Червената книга на Международния съюз за опазване на природата (IUCN). Ако последиците от глобалното затопляне не се обърнат, полярните мечки могат да изчезнат през следващите 100 години.

Полярните мечки в арктическите райони обикновено се хранят с тюлени, морски лъвове и моржове. Но за да стигнат до плячката си, трябва да бъдат на лед. Всяка година мечките се оттеглят, докато ледът се втвърди. Но поради изменението на климата, чакат все по-дълго леда и гладуват.

"Ако Земята продължи да се затопля, ще загубим не само мечките, но и цели полярни екосистеми", предупреждава Никлин.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6445

3

kokoten

21.12 2017 в 18:24

...потресаващо...нещо трябва да се направи....