Потвърдиха съществуването на нов орган в човешкото тяло

Георги Гърков Последна промяна на 03 януари 2017 в 16:20 35655 0

Кредит Anatomist 90/Wikipedia

Ново проучване, публикувано в The Lancet Gastroenterology & Hepatology, официално потвърди съществуването на нов вид орган в човешкото тяло.

Органът, наречен мезентерий, се намира в храносмилателната ни система (mesentery - името му означава "по средата на червата"). Леонардо Да Винчи е първият човек, който му дава описание, но до 2012 г. учените смятаха, че той представлява набор от отделни структури, придържащи червата прикрепени към коремната стена.

За изследването научният екип от Университета на Лимерик прилага сложна микроскопия, благодарение на която успява да потвърди, че структурите са взаимосвързани и по-скоро наподобяват отделни части от обща структура. В по-голямата си част, изследването е проведено върху пациенти, претърпяващи операция за отстраняване на части от дебелото черво.

Учените все още не са сигурни за функциите, които органът би могъл да изпълнява освен придържащата. Близкото му разположение до червата би могло да даде на изследователите насоки, но изчерпателни изводи все още липсват.

Източник: J Calvin Coffey/D Peter O'Leary/Henry Vandyke Carter/Lancet

"Досега сме идентифицирали анатомичното разположение и структурата. Следващата стъпка ще са функциите", коментира Келвин Кофи, кореспондиращ автор на изследването в изявление, цитирано от IFL Science.

"Щом разберем начина му на функциониране, ще можем да установим абнормалните състояния и следователно заболяванията, които го засягат. От това получаваме цяла нова научна област".

Кръвните съдове, нервите и лимфните възли - пренасящи подобна на кръвната плазма течност, която е богата на бели кръвни телца, стигат през мезентерия до червата - така че очевидно органът притежава активна функция. При все това са необходими още проучвания.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !