Учени: "Анатомията на Грей" и "Доктор Хаус" заблуждават

Наука ОFFNews Последна промяна на 30 август 2015 в 14:35 8325 4

Кредит USCDavis

Лекар се опитва да задейства сърцето с помощта на дефибрилатор.

Много ниска степен на достоверност има в сериалите и филмите за лекари и лекарства. Това твърдят изследователи от факултета към Университета на Южна Калифорния Дейвис. 

"Ако смятате, че сърдечен масаж и изкуствено дишане (или т.нар. кардиопулмонарна първа помощ - CPR) на човек, чието сърце е спряло е сполучлив начин да се спаси живота му, може би сте гледали прекалено много телевизия." - започва прессъобщението на университета.

Според изследователите, които са проучили телевизионните сериали "Анатомията на Грей" и "Доктор Хаус", в тези филми, кардиопулмоналната реанимация връща към живота 70% от пациентите.

В действителност, благодарение на тази процедура за реанимация лекарите успяват да върнат към живот само 37% от пациентите със сърдечна недостатъчност, а в дългосрочен план от тях оцеляват само 13% - заяви водещият автор доц. Сюзън Енгайданоус (Susan Enguídanos) от Университета на Южна Калифорния Дейвис.

Изследването е проведено от доц. Сюзън Енгайданоус,  Жаклин Портанова (Jaclyn Portanova), Кристъл Ървън (Krystle Irvine) и Ча Йон Йи (Jae Yoon Yi). Резултатът от работата им е публикуван в списание Resuscitation.

Освен това, по филмите тези процедури за реанимация се извършват на пациенти на възраст от 18 до 65 години. В действителност, според статистиката, повече от 60% от всички процедури кардиопулмонална реанимация се извършват на хора над 65 години. Във филмите, също така, около 40% от CPR се извършва на пациенти, които са получили една или друга травма. В действителност, техният дял в CPR е само 2% от случаите.

Подобно изследване е проведено в САЩ през 1996 година. В новото изследване учените са стигнали до извода, че достоверността на филмите и телевизионните сериали на медицинска тема през последните 19 години е намаляла значително. Според учените това може да се отрази неблагоприятно на общото здраве на обществото. Според социологическите проучвания 42% от пациентите в напреднала възраст признават, че са придобили знания и разбиране за медицинските процедури, гледайки телевизия.

Кардиопулмонарната реанимация е медицинска процедура, чиято цел е да се изведе пациента от състояние на клинична смърт. Обикновено, този пакет от мерки включва сърдечен масаж и изкуствено дишане. Показания да се започне реанимация е проява на два или три основни симптоми на клиничната смърт: липса на съзнание у пациента, дишане и сърдечен пулс.

Към този метод на реанимация обикновено се прибягва при обстоятелства, в които състоянието на клинична смърт е настъпило внезапно и при невъзможност за прилагане на други методи (напр. електрически дефибрилатор). Всеки който е посещавал адекватен курс по първа помощ знае че за да ефективен сърдечния масаж трябва да се извършва изключително енергично, което в голяма част от случаите води до тежки травми за пациентите, включително счупване на ребра и увреждания на белия дроб.

"Резултатите от това проучване подчертават необходимостта от подобряване на диалога лекар-пациент", коментира Жаклин Портанова. "Без такива дискусии, пациентите разчитат на дезинформация от телевизията при вземането на решения."

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.08 2015 в 19:22

Не е ефект, естествено, а бъг. Уведомили сме програмиста.

31.08 2015 в 08:26

Коментарът ми е извън темата. НаукаОфнюз, вече многократно забелязвам на вашия сайт следното явление: В края на някои статии се появяват като "предишна" или "следваща", заглавия от бъдещи дати. При опит да ги отворя се получава грешка 404. Въпросът ми е това някакво недоглеждане при поддръжката на сайта ли е или е специално търсен ефект? Ако е проблем на поддръжката - просто го отстранете. Ако е специално търсен ефект - мисля, че идеята никак не е добра.

30.08 2015 в 23:42

Прочее, реалната докторска работа не става за филми. Тя е досадна, трудна и често гадна. Както и всяка друга работа. Затова съществуват писатели, сценаристи, режисьори, актьори и всякаква друга вредна твар да прави кино.

30.08 2015 в 23:24

Тия още малко ще кажат и че партийните лидери лъжат като говорят по телевизията!