Правим важна грешка при прилагане на слънцезащитните продукти, предупреждават учените

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 юли 2018 в 11:00 6102 0

Кредит LookBio

Ново проучване установи, че повечето от нас полагат слънцезащитните средства погрешно и получаваме само 40% от защитата, на която се надяваме от слънцезащитния фактор (SPF), съобщава ScienceAlert.

Известно е, че трябва да покрием цялата открита кожа със слънцезащитния продукт,  но проучване, публикувано в списание Acta Dermato-Venereologica, показва, че повечето от нас не я покриват с нужната дебелина.

Когато първият слънцезащитен продукт излиза на пазара в средата на миналия век, е предвиден със слънцезащитен фактор (SPF) само две. Днес благодарение на усилията на учените имаме водоустойчиви слънцезащитни кремове, спрейове за слънце и слънцезащитни продукти за дълготрайно слънцезащитно покритие със SPF с диапазон до 100.

Но докато технологията, която стои зад слънцезащитата, измина дълъг път, ефективността на слънцезащитните продукти зависи до голяма степен от това как се прилагат. И повече от 60 години, повечето от нас го правят погрешно.

Сега, за първи път изследователи от King's College London разкриха, че когато слънцезащитните продукти се прилагат по типичния начин, те дават само 40% от очаквания SPF на продукта, излагайки кожата ни на риск.

"Хората обикновено получават много по-малка защита, отколкото си мислят", заяви пред The Guardian авторът на изследването Антъни Йънг (Antony Young) професор по експериментална фотобиология в King's College London .

"Например, ако сте взели SPF20 и използвате по-малка дебелина от 0,75 милиграма на квадратен сантиметър, нивото ви на защита може да бъде фактически PF4."

Най-добре е дебелината да е около 2 мг слънцезащитен крем на квадратен сантиметър - което е малко трудно да си представим, но често е повече от два пъти повече от това, което си слагат по-голямата част от нас.

Повечето ракови заболявания на кожата се причиняват от увреждане на ДНК от UV лъчите, което означава, че слънцезащитата има важни последици за здравето.

Снимка: Pinterest

Когато става въпрос за защита на кожата от рак, много експерти посочват, че разликата между SPF 50 слънцезащитен крем и SPF 100 е незначителна.

Но новото проучване разкрива, че разлика има, но само когато слънцезащитните продукти се прилагат правилно - нещо, което не се случва много често. То доказва, че SPF е директно свързан с дебелината на слънцезащитните препарати върху кожата. Ако не се приложи достатъчно количество, новото проучване показва, че потребителите ще получат по-малко от половината от ползите, които продуктът за слънце обещава.

Така че, докато избирате слънцезащитен крем с висока степен на защита от слънцето, с фактор, който може да изглежда като прекалено висок, всъщност това вероятно е най-добрият ви залог срещу увреждане от слънцето.

"Това изследване показва защо е толкова важно да изберете SPF 30 или повече," обяснява Нина Гоад (Nina Goad) от Британската асоциация по дерматолози.

"На теория трябва да е достатъчно SPF 15, но ние знаем, че на практика се нуждаем от допълнителна защита, предлагана от по-високия SPF."

Снимка: Pinterest

За да се измери реалната ефективност на слънцезащитните продукти, проучването имитира това, което се случва на истинска почивка на слънце. Доброволците са разделени на две групи с три жени и пет мъже във всяка.

Една група получава еднократна експозиция на UV радиация в зони с различна дебелина на слънцезащитно покритие. Другата група получава 5 последователни дни излагане на UV радиация, а всеки ден нивото на експозиция и количеството използвано слънцезащитно средство са малко по-различни.

Не е изненадващо, че когато изследователите правят биопсия на участъците, изложени на UV радиация във втората група, те установяват значително увреждане на ДНК, когато не са приложени слънцезащитни средства. Но уврежданията леко намалени, когато се прилага слънцезащитно покритие при ниска дебелина от 0,75 mg на квадратен сантиметър.

Но увреждането на ДНК е значително намалено, когато хората поставят 2 мг на квадратен сантиметър - дори и в групата, която е била изложена на повече UV радиация.

В проучването участват 16 доброволци с типове кожа, които са особено чувствителни към слънцето. И макар че това със сигурност е малка извадка, констатациите показват висока степен на значимост.

Резултатите потвърждават това, което изглежда логично - когато се използва слънцезащитно средство с по-дебел слой, то значително намалява  рисковете за увреждане от слънцето.

Тази част от изследването не е особено шокираща. Предишни проучвания показват, че дори ниските нива на експозиция на UV радиация могат да доведат до увреждане на кожата и повечето от нас го знаят.

Изненадваща обаче е степента, до която еднократна, ниска доза UV радиация може да повреди кожата ви.

Резултатите показват, че пет дни на излагане на висока доза UV радиация със слънцезащитен крем е значително по-малко увреждащо, отколкото само един ден с ниска UV радиация без слънцезащитно средство. Тази закономерност е наблюдавана във всички проби.

"Няма спор, че слънцезащитните препарати осигуряват важна защита срещу причиняващото рак въздействие на слънчевите ултравиолетови лъчи", коментира Йънг.

"Това изследване обаче показва, че начинът, по който се прилага слънцезащитното средство, играе важна роля при определянето на ефективността му."

Авторите на проучването предупреждават, че слънцезащитните продукти сами по себе си често са недостатъчни и препоръчват да се използва  шапка или търсене на сянка, когато е възможно.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !