Предшественик на крокодилите е издавал звуци като птиците (видео)

Вкаменен гръклян на анкилозавър разкрива, че тези животни може да са имали много по-сложен гласов диапазон, отколкото учените първоначално са смятали

Ваня Милева Последна промяна на 17 март 2023 в 00:01 4516 0

анкилозавър

Кредит Tatsuya Shinmura

Художествена илюстрация на анкилозавъра Pinacosaurus grangeri. Гласовата кутия е показана в цвят под челюстта.

Освен цвета и как „наистина“ са изглеждали, един от най-големите въпроси за живота в миналото и неговите суперзвезди – динозаврите – е какви звуци са издавали. 

Първата находка на фосилизиран гръклян на 80 милиона години, принадлежал на брониран динозавър, разкрива, че древното влечуго може да е звучало по-близо до птица, отколкото специалистите смятаха досега, сочат нови изследвания.

Ларинксът е на Pinacosaurus grangeri, който предствлява брониран и с кокалеста опашка нептичи динозавър от семейството на анкилозаврите, открит в Монголия през 2005 г.

Сега нов анализ, публикуван в списание Communications Biology, показва, че вокализациите на анкилозавъра може да са били много по-фини и мелодични от досега приеманите крокодилски ръмжения, съскания и ревове.

"Нашето изследване установи, че ларинксът на пинакозавъра е кинетичен и голям, подобно на птиците, които издават различни звуци", разказва пред Live Science първият автор на изследването Джунки Йошида (Junki Yoshida), палеонтолог в музея Фукушима в Япония.

Изследвани са архозаврите - група, чиито живи членове включват и крокодили, и птици. Тези животни използват звуците за различни цели, включително за ухажване, родителско поведение, защита от хищници и териториални сигнали. Сред съвременните архозаври хиоларингеалните апарати на крокодилите и птиците се различават както анатомично, така и функционално. При крокодилите ларинксът произвежда звук като вокален източник. При птиците сиринксът произвежда звук в задния край на трахеята и повишава вокалната ефективност като гласов източник, докато ларинксът функционира като част от гласовия тракт, пишат изследователите.

В началото на триаския период, преди около 250 милиона години, архозаврите се разделят на две големи групи (отряда): Ornithischia или птицетазови динозаври и гущеротазовите - Saurischia. Въпреки името си, именно вторите, а не птицетазовите динозаври, по-късно стават предци на птиците. Тази група по-късно еволюира в динозаври, птици и птерозаври, а първата група на птицетазовите по-късно се разклонява в крокодили, алигатори и множество други изчезнали техни роднини.

Противно на името си, гущеротазовите (Saurischia), а не птицетазовите (Ornithischia), са дали началото на птиците, които според преобладаващото мнение на палеонтолозите са единствената група динозаври, оцелели след измирането от периода Креда-Палеоген.Скрийншот от видеото.

Повечето животни, които издават звуци, го правят чрез специално приспособени органи, свързани с белите дробове чрез дихателната тръба. При крокодилите, бозайниците и земноводните ларинксът - куха тръба, разположена в горната част на трахеята и изпълнена с гънки от резониращи тъкани - е приспособен да издава звуци. При птиците обаче сиринксът - двутръбна структура, разположена в близост до белите дробове, в долната част на трахеята - създава основата на сложни мелодии.

Вляво: гласов апарат на крокодил, вдясно: сиринкс на птица. Скрийншот от видеото.

За да оценят диапазона от звуци, които P. grangeri би могъл да издава, изследователите изучават две части от фосилизирания ларинкс, които биха работили с мускули за удължаване на дихателните пътища и промяна на формата им, като ги сравняват със структурите в гласните кухини на живи птици и влечуги. Те откриват, че P. grangeri има много голям крикоид (пръстеновидно парче хрущял, което участва в отварянето и затварянето на дихателните пътища) и две дълги кости, които се използват за регулиране на размера му - устройство, което превръща гласовата кутия на P. grangeri в гласов модификатор.

Птиците използват за вокалиация сиринкс. Скрийншот от видеото.

Тази анатомична конфигурация вероятно е означавала, че древният тревопасен динозавър е бил способен да издава голям набор от звуци - включително ръмжене, хриптене, рев и вероятно дори чуруликане - като същевременно се е разнасял на огромни разстояния, твърдят изследователите.

Въпреки това е малко вероятно анкилозаврите да са чуруликали или вокализирали като съвременните птици, най-вече защото са били много по-големи и са имали много различни гласови механизми.

"Наистина е трудно дори да започнем да правим изводи за това как е звучал пинакозавърът, защото това вероятно е напълно нов вокален орган, който е произвеждал свой собствен вид характерен звук", коментира пред Live Science Джеймс Наполи (James Napoli), палеонтолог на гръбначни животни от Музея на природните науки в Северна Каролина, който не е участвал в изследването.

"Мисля, че да чуруликат като птиците е малко вероятно, въпреки функционалните прилики със сиринкса, дори само заради това колко големи са били анкилозаврите. В главата си си представям ниско, влечугоподобно ръмжене, хъркане и рев със сложна композиция, подобна на птича песен."

Анкилозавър. Кредит: Wikimedia Commons

Изследователите споделят, че бъдещите им изследвания ще се съсредоточат върху стесняването на възможния диапазон на вокализациите на P. grangeri, като същевременно ще търсят други екземпляри, които може да съдържат запазени ларинкси или дори сиринкс.

"Звуците на динозаврите са една от онези постоянни неизвестни, които правят тази статия още по-вълнуваща", коментира Наполи. "Без изкопаеми гласови органи, които се срещат изключително рядко, е наистина трудно дори да се започне да се оценяват границите на вокалното поведение на динозаврите, а още по-малко как са звучали те реално."

Еволюция на хиоларингеалния апарат при Archosauria. Кредит: https://doi.org/10.1038/s42003-023-04513-x

Справка: Yoshida, J., Kobayashi, Y. & Norell, M.A. An ankylosaur larynx provides insights for bird-like vocalization in non-avian dinosaurs. Commun Biol 6, 152 (2023). https://doi.org/10.1038/s42003-023-04513-x

Източник: 'Extremely rare' fossilized dinosaur voice box suggests they sounded birdlike, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !