Митове и истини за динозаврите

Не всички са били огромни, зелени и обречени на изчезване

Катя Димитрова Последна промяна на 04 юли 2016 в 09:00 12430 0

Кредит http://www.iflscience.com

Когато през 1676 г. е намерена първата кост от динозавър, се е смятало, че останките са от слон или друго голямо животно. Повече от век по-късно, учените открили, че вкаменелостите принадлежат на същество, наречено мегалозавър (гигантски гущер).

След това, през 1842 година, анатомът Ричард Оуен причислява мегалозавъра към изцяло нова група животни, която той нарича Dinosauria, или „ужасни гущери“.

Към днешна дата са регистрирани близо 700 вида динозаври, представата ни за които непрекъснато се променя. Учените посочват обаче, че покрай киното и детските книжки, хората имат доста по-различни представи за населявалите преди 65 милиона години Земята създания. Те развенчават 6 от митовете, в които вярваме.

Мит 1: Всички динозаври са били големи

Винаги, когато чуем думата „динозавър“, си представяме гигантско кръвожадно животно като от холивудски филм. Тиранозавър рекс е бил дълъг около 12 метра и е тежал повече от 5 тона, а още по-огромният аржентинозавър е бил 30 метра дълъг и с тегло 80 тона. Тези величествени размери обаче не важат за всички представители на вида.

Протоцераптосът например е бил колкото овца, а велосирапторът – колкото един Голдън ретривър. Хеспероникус пък е бил с размерите на заек. Освен това в последните години се откриват предимно и все повече дребни видове динозаври.

Мит 2: Всички са били люспести

Тъй като на външен вид са близо до крокодилите и гущерите, много динозаври са били люспести. Но някои от тях като растителноядните орнитопод и хетеродонтозавър са имали покрити с пера тела като на птиците.

Мит 3: Били са само зелени и кафяви

Страховият вид на огромните животни, които познаваме от илюстрациите, обикновено е допълнен с потискащи пастелни цветове в нюанса на зеленото и кафявото. В действителност сред динозаврите е имало голямо разнообразие на цветове. Имало е червени, бели, черни, шарени, с петна и ивици, с бели гърди и тъмни гърбове.

Някои от тях са еволюирали в камуфлажна окраска, за да се смесват с околната растителност и за да дебнат плячката си по-лесно, както често става в природата.

Мит 4: Те са били лоши родители

Факт е, че много влечуги просто снасят яйцата си, заравят ги и оставят тяхното потомство да се грижи само за себе си. Обикновено се смята, че по същия начин малките са оставяли и динозаврите. Според учените те всъщност са били грижовни родители и привеждат пример с овираптора, скелет на който е открит, пазещ гнездото на яйцата си.

Мит 5: Динозаврите са били обречени на изчезване

И това не е така. Изследователите са категорични, че динозаврите са били процъфтяващ в глобален мащаб вид, който вероятно би съществувал и до днес, ако астероид на територията на днешно Мексико не бе ударил Земята.

В този ред на мисли изчезването им не се дължи на биологичен фактор – то е в резултат на космическа катастрофа.

Мит 6: Всички динозаври са изчезнали

Разбиването на астероида не е унищожило всички представители на вида. Вероятно оцелелите са по-малко от дузина вида – малки, летящи братовчеди на динонозаврите, еволюирали до познати по-късно птици.

Материалът е публикуван в Iflscience.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !