Ексклузивно Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия с лекция във Физическия факултет

Преследването на перфектна физика от мъжете създава парадокс на плодовитостта

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 01 юни 2019 в 09:10 9887 2

Кредит: pixabay

Учени описаха нов парадокс около желанието на мъжете да бъдат по-привлекателни за противоположния пол, който може би уврежда плодовитостта им. 

Парадоксът Мосман - Пейси, кръстен на учените, които го описват за пръв път, представя противоречието, че мъжете, които опитват да постигнат атрактивен външен вид, който да ги направи по-привлекателни всъщност увреждат "еволюционната си сила", намалявайки шансовете да предадат гените си. 

Д-р Джеймс Мосман (James Mossman) и проф. Алън Пейси (Allan Pacey) описват т.нар. фитнес парадокс в своя публикация в списанието Journal of Internal Medicine. Те описват специално злоупотребата с анаболни стероиди (AAS - anabolic-androgenic steroids) от мъже, които искат да натрупат мускулна маса като еволюционно противоречие.

"Някои мъже използват и злоупотребяват с медикаменти, за да подсилят телесните си характеристики и така очакват да повишат своята привлекателност, но тези субстанции парадоксално ги правят безплодни", пояснява д-р Мосман. "Така че придобитата им "сила" и еволюционното им "предимство" са в директен конфликт, тъй като еволюционното им предимство се измерва с броя на поколението. Според идеите на еволюцията без сперма=без бебета=без сила."

Стероидите са най-използвани от бодибилдърите, които искат да бързо да натрупат мускулна маса. Д-р Мосман за пръв път забелязва потенциална връзка между употребата на стероиди и проблемите с плодовитостта докато изследва качеството на спермата и мъжката плодовитост в Университета на Шефилд. 

"При изследването на над 500 мъже, забелязах, че малка част от тях бяха с много масивна мускулна маса и физика, най-вероятно получена чрез стероиди. Изследвайки пробите от семенна течност стана ясно, че тази група мъже имаха най-ниското производство на сперматозоиди. Повечето от тях нямаха дори един в пробите си!", разказва д-р Мосман.

"В разговор с Алън Пейси, той описа как употребата и злоупотребата със стероиди е една от доказаните причини за безплодие, но мъжете не осъзнават напълно, че това може да им попречи да станат бащи. Това се оказа парадоксална ситуация."

Анаболните стероиди са медикаменти, подобряващи физическото представяне, използвани за увеличаване на мускулната маса чрез изкуствено производство на хормона тестостерон. Те обаче могат да блокират нормалното производство на тестостерон, заблуждавайки хипофизата - жлезата, която контролира повечето жлези, отделящи хормони в тялото - че тестисите, че произвеждат твърде много полови хормони. Жлезите реагират като спират производството на два от ключовите хормони за сперматогенезата. 

Но не само стероидите създават парадокс. Учени от Дания описват парадокса на Мосман-Пейси отново в Journal of Internal Medicine, при употребата на лекарството финастерид за лечение на косопада при мъже. Оплешивяващите мъже често използват лечение на косопада, за да се почувстват по-привлекателни, но финастерида може да предизвика както сексуална дисфункция, така и безплодие. 

На въпроса защо мъжете стигат до крайности, преследвайки "върхова форма", д-р Мосман обяснява: "Смятам, че представата за "идеален" външен вид, която се налага в реклами, медиите и Холивуд, създава чувство на неудовлетвореност от собственото тяло и ниско самочувствие, както при мъжете, така и при жените... Още от много ранна възраст децата са изложени на образа на "желаното" тяло и тези идеи се запечатват в съзнанието, което ги кара да опитват постоянно да постигнат привлекателност."

Обобщено парадоксът е, че мъжете, които на външен вид изглеждат генетично по-силни и съответно с по-голям шанс да предадат гените си, всъщност имат по-малка вероятност да успеят да се възпроизведат успешно. 

Добрите новини са, че проблемът може да се реши със спиране на употребата на стероиди, но може да измине почти година, докато се възстанови нормалната сперматогенеза. Въпреки това, продължителната употреба води риск до постоянен стерилитет. Д-р Мосман посочва, че нивата на плодовитост варират много в рамките на популацията и мъжете, които имат притеснение, трябва да потърсят професионална медицинска помощ и да бъдат откровени с лекарите си за миналата си употреба на медикаменти. 

Проф. Пейси и д-р Мосман смятат употребата на стероиди за "нарастващ проблем на общественото здраве" и се надяват, че след като опасностите, включително и рискът от стерилитет, вече са добре известни, това може да промени отношението към употребата на тези медикаменти. 

Източник: IFLScience - Men’s Quest For Peak Physical Attractiveness Is Creating A Fertility Paradox

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4061

2

khao

03.06 2019 в 10:09

според мен водещо е егото на индивида, не го правят зада имат по голям шанс сред жените или други подобни оправдания.

15914

1

поп Дръвчо

01.06 2019 в 23:46

>>Добрите новини са, че проблемът може да се реши със спиране на употребата на стероиди, но може да измине почти година, докато се възстанови нормалната сперматогенеза.

Е да де ама като чуе тия добри новини, анаболната мутра за тази една година ще стане на традиционното кълбо от лой, в което се превръщат бившите анаболни мутри. В такъв вид върви си търси жена - особено ако досегашният ти опит по въпроса се свежда до това да покажеш плочките по корема.

Крайно неубедителна стратегия за размножаване - ама той Дарвин не е говорил празни приказки.