През 1921 г. е убит последният зубър в Европа

Ваня Милева Последна промяна на 09 февруари 2023 в 00:00 12419 0

Зубър в парка Wisentgehege Springe близо до Хановер, Германия.

Кредит Wisentgehege Springe

Зубър в парка Wisentgehege Springe близо до Хановер, Германия. Европейският бизон или зубър (Bison bonasus) е най-тежкото от оцелелите сухоземни животни в Европа, като мъжките достигат до около 1000 кг. Европейските бизони са преследвани до пълно изчезване в дивата природа, но оттогава са развъдени отново от зоопаркове в няколко страни. Този мъжки линее, зимното му палто се отделя на фъндъци.

На 9 февруари 1921 г. един-единствен добре насочен изстрел осигурява на горския Вартоломей Шпакович място в историята заедно с Херострат и Нерон. Защото този изстрел слага край на живота на последния зубър - европейския бизон - в полската Беловежка пуща.

За разлика от Шпакович, имената на кавказките херострати не остават в историята. Актът на вандализъм е извършен от трима овчари в планината Алоус през 1927 година. Унищожени са жестоко три зубъра - последните от планинския вид зубри.

Убит по време на лов зубър. Снимка от края на XIX в. Кредит: Журнал ГОРЕЦ / фотоархив С.А. Трепет

Изглежда като че ли това е краят, но не става така. 

Все пак по онова време са останали в зоологическите градини по-малко от 50 животни. Започва мащабна кампания по развъждането им и тя има успех. През 1951 г. зубрите са пуснати в резервати близо до Беловежката пуща в Полша и Беларус.

През 2013 г. общо по света има 5249 екземпляра, от които 3626 – в полусвободно и свободно състояние. Има стада в Полша, Литва, Беларус, Украйна, Русия и Киргизстан.

Всичките обаче са потомци на 12 индивида. Поради ограничения генетичен фонд, те са смятани за много уязвими спрямо болести.

Правени са опити да се създадат малки популации на зубри в България, но не всички са успешни. В България зубри се развъждат единствено в ловното стопанство „Воден“ в Разградско. До 1990 г. броят им е 160, но той постепенно намалява. По данни от 2017 г. в България има 30 зубъра в стопанство „Воден“. В Източните Родопи в дивечовъден участък „Студен кладенец“ също има 7 зубри, чието заселване започва през октомври 2013 г.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !