Проектиране на ваксини от изкуствени протеини

Ваня Милева Последна промяна на 15 май 2020 в 13:42 5010 1

Учените от EPFL разработиха нов изчислителен подход за създаване на изкуствени протеини, който показа обещаващи резултати in vivo като функционални ваксини. Този подход отваря възможността за разработване на по-безопасни и по-ефективни ваксини. Кредит: EPFL

Ваксините са една от най-ефективните интервенции за предотвратяване на разпространението на инфекциозни заболявания. Те задействат имунната система да произвежда антитела, които предпазват организма от инфекция. Въпреки това, все още ни липсват ефикасни ваксини за много важни патогени като грипа например.

"Когато една ваксина не работи добре, ние сме склонни да мислим, че това е така, защото произведените антитела не ни защитават", разказва Бруно Корейа (Bruno Correia), професор в лабораторията за проектиране на протеини и имуноинженеринг (LPDI) в инженерната школа на EPFL (Ecole Polytechnique Federale de Lausanne). "Това е така, защото обикновено имунната ни система създава грешен тип антитела."

Учените от лабораторията на Корейа сега разработиха стратегия за проектиране на изкуствени протеини, които много точно инструктират имунната система на организма за производството на антитела.

Проучването е публикувано в списание Science.

Изграждане на протеини като "Лего"

Екипът на EPFL създаде изкуствени протеини, проектирани по изчислителни методи. "Те не съществуват в природата", отбелязва Че Янг (Che Yang), докторант и водещ автор в изследването.

"Разработихме алгоритъм за проектиране на протеини, наречен TopoBuilder. Той позволява да се конструират протеини почти така, както се нареждат тухличките Lego. Сглобяването на изкуствени протеини, които имат нови функции, е много завладяващо", разказва Фабиан Сестерхен (Fabian Sesterhenn), докторант и водещ автор.

Екипът на Корейа се фокусира върху дизайна на протеини de novo, които могат да доведат до ваксина срещу респираторния синцитиален вирус (RSV). RSV причинява сериозни белодробни инфекции и е водеща причина за хоспитализация при кърмачета и възрастни хора.

„Въпреки няколко десетилетия на изследване, до днес все още няма ваксина или лекарство за респираторен синцитиален вирус“, казва Корейа.

Изкуствените протеини са създадени в лабораторията и след това са тествани на моделни животни. Оказа се, че активират имунната система да произвежда специфични антитела срещу слабите места на RSV.

"Нашите открития са обнадеждаващи, защото показват, че един ден ще можем да създадем ваксини, насочени към конкретни вируси по-ефективно, като подтикнем имунната система да създава конкретни антитела", коментира Корейа. "Предстои ни още много работа, за да направим ваксината, която разработихме по-ефективна - това проучване е първата стъпка в тази посока."

Методите за създаване на de novo протеини имат приложения далеч извън имунологията - те могат да се използват и в различни клонове на биотехнологиите за разширяване на структурния и функционален обхват на естествените протеини.

„Вече можем да използваме инструментите за проектиране на протеини за създаване на протеини за други биомедицински приложения като лекарства на основата на протеини или функционализирани биоматериали“, заключава Сестерхен.

Справка: New Approach to Design Functional Antibodies for Precision Vaccines, Science (2020). science.sciencemag.org/cgi/doi … 1126/science.aay5051

ИзточникDesigning vaccines from artificial proteins, MedicalXpress

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

17.05 2020 в 03:23

Ъхъ. И изкуствен интелект, който ...
А къде е лекарството? Ваксината?