Протест: Боянското блато, местообитание на 110 вида птици, може да бъде застроено

Ваня Милева Последна промяна на 06 май 2022 в 15:48 9287 0

В опасност от унищожение е Боянското блато, което е единствената естествена влажна зона на територията на гр. София - все още естествено местообитание на защитени видове водна растителност, земноводни и влечуги.

На 09.05.2022 г., понеделник, от 18:00 часа, се организира протест срещу унищожаването на Боянското блато. 

Групите "За спасяване на Боянското блато (в Гърдова глава)", "Будните на Бояна", "Княжевецъ" и др. канят всички, които имат отношение към тази местност, към природата и към гр. София, да дойдат до Боянското блато, за да го защитят.

Боянското блато е единствената естествена влажна зона на територията на гр. София, която все още е естествено местообитание на защитени видове водна растителност, земноводни и влечуги. В района на блатото са установени и документирани над 110 вида птици – от тях 17 са включени в Червената книга на Република България, а почти всички останали са със статут на защитени видове на национално или международно ниво.

Кредит: Georgi Kamov

Районът на София, в който се намира блатото, винаги е бил характерен с много богато разнообразие на птици. Територията на блатото попада и на миграционния път Via Aristotelis.

Крещалец в Боянското блато. Кредит: Georgi Kamov

Според изследванията на Петър Янков за птиците в София от 1982 г., блатото попада в територията с най-много отбелязани видове птици на квадратен километър в столицата. (Източници: “Atlas of the breeding birds of Sofia City”, “Birds in European Cities, Sofia”)

За толкова малка площ, блатото има много богато разнообразие на птици. От януари 2019 г. насам, в района на блатото са наблюдавани 111 вида птици - постоянни, мигриращи и зимуващи. В самото блато гнездят видове като зеленоглавата патица, зеленоножката и крещалецът.

Голям горски водобегач в Боянското блато. Кредит: Georgi Kamov

В храстовата и дървесна растителност са характерни червеногърбата сврачка, орехчето, червеногръдката, малкото белогушо коприварче, зеленият кълвач и южният славей. Над блатото редовно се хранят три вида лястовици и два вида бързолети.

Мъжка тръстикова овесарка - нов вид (мигриращ) за Боянското блато, с който стават 116. Кредит: Des Ong

Постоянно посещаващи блатото са грабливи птици като големия и малък ястреб, обикновения мишелов, черношипата ветрушка и домашната кукумявка. През зимата има редовни наблюдения на хвойнов дрозд, беловежд дрозд, планинска чинка, водна бъбрица, елшова скатия, сивогуша завирушка, червенушка, обикновена кръсточовка, жълтоглаво и червеноглаво кралче. По време на  играция са установявани видове като сокол орко, тръстиков блатар, обикновен пчелояд, авлига, голяма пъструшка, мочурно шаварче, тръстиков цвъркач,  папуняк, буков певец и полубеловрата мухоловка.

Карамфил (Dianthus superbus) - в момента расте на поляната южно от блатото.  Кредит: Georgi Kamov

По документи, блатото е реституирано на частни лица като земеделска земя. Блатото никога не е било земеделска земя.

С доклад на община София от 2021 г. се препоръчва обявяването на блатото за защитена територия, заедно със зона от минимум 100 м. около него. Започнали са процедури в тази посока.

Въпреки това, а може би тъкмо заради това, смятат природозащитниците, на 29 и 30 април, в навечерието на празничните дни, са извършени брутални по техните думи, "действия по унищожаване на блатото, чрез насипване със земни маси и заравняване с тежка механизация, в резултат от които около 30 % от площта му е ликвидирана".

"Това се случи пред погледите на РИОСВ, община, полиция, ДНСК, прокуратура", се възмущават те.

Кредит: Georgi Kamov

През следващите дни, действията по заравняване на терена и унищожаване на растителността продължават, въпреки издадените забрани, под предлог поставяне на ограда. Целта на всичко това е пресушаване на блатото и пълно застрояване на целия район, категорични са природозащиниците..

"Всички институции вече са сезирани за незаконните дейности. Събитията от последните дни обаче показват, че без обществена съпротива, блатото ще бъде унищожено", казват организаторите на протеста и призовават всеки, който има възможност, да присъства.

"Това ценно местообитание го е имало преди нас, редно е да го има и след нас", заявяват природозащиниците.

Схватка в Боянското блато на крайбрежно шаварче с кукувица. Кой кого ще изгони. Кредит:Keith Bannister

Повече информация може да намерите на сайта на събитието във Facebook.

Кредит: Georgi Kamov

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !