Проучване показва какво се случва в мозъка при скок с бънджи и какво означава това за свободната воля

НаукаOFFNews Последна промяна на 07 февруари 2018 в 00:07 6306 0

За първи път учени успяха да измерят т.нар. потенциал на готовност не при лабораторни, а в екстремни условия. За да направят това, те избират скок с бънджи от 192 метра, разказва ZMEScience.

С резултатите от проучването може да се запознаете в bioRxiv.

Потенциалът на готовността, наричан още Bereitschaftspotential (или BP, съкратено), създаде много главоболия на изследователите. Това по същество е минутна  промяна в електрическото напрежение в мозъка, което показва предстоящо умишлено действие. По принцип, когато решите да направите нещо, дори преди да го решите осъзнато, мозъкът ви изпраща електрически сигнал. За тази активност бе съобщено за първи път през 1964 г. след прецизни експерименти, проведени от германски изследователи.

Оттогава множество проучвания са изследвали ефекта, но досега нито един от тях не е правен успешно извън добре контролирани лабораторни условия и за това има добра причина - електрическият сигнал е изключително слаб.

BP е десет до сто пъти по-слаб от α-вълните, нервни трептения, отразяващи състояния на относителен покой, откривани от електроенцефалография (ЕЕГ). Тя измерва само няколко милионни части от волта, което означава, че е изключително трудно да се регистрира.

Въпреки това, Сурджо Секадар (Surjo Р. Soekadar), психиатър и невролог в Университета в Тюбинген, а докторантът Мариус Нан (Marius Nann) успяха да се справят.

Те убедиха двама полупрофесионални водолази да регистрират техните мозъчни вълни преди да скочат от втората най-висока платформа за бънджи скокове в Европа, близо до Инсбрук, Австрия.

След няколко скока за калибровка, те успяха да идентифицират потенциала на готовност без сянка на съмнение. С други думи, те успяха да видят кога хората решават да скочат.

"За пореден път текущия експеримент показва, че границите на възможното се променят и че невротехнологията скоро може да бъде част от ежедневието ни", заяви Секадар. "Малкият брой скокове, необходими за експеримента показват, че потенциалът на готовност, преди скок с бънджи е много добре изразен", обяснява Нан.

Това, за начало, е технологичен пробив. Той показва, че най-малкото, при някои условия BP може да бъде измерен извън лабораторните условия, което проправя пътя за бъдещи изследвания, които да надграждат. 

Но това би могло да има и по-дълбок смисъл.

BP е изследван във връзка с нашата свободна воля. Поредица от експерименти през 80-те години на миналия век установяват, че BP се случва около 0.35 секунди преди субектът съзнателно да реши да направи нещо. Бенджамин Либет (Benjamin Libet), който извършва тези проучвания, стига до заключението, че нямаме свободна воля в началото на нашите движения, само способността да налагаме вето на тези движения ("без свободна воля"). Сега, все повече и повече се натрупват доказателства конкретно срещу тази интерпретация.

Съвременното разбиране е, че дори да нямаме абсолютна свобода, все пак имаме някои степени на свобода, въпреки че може да не сме наясно с това. Това проучване и бъдещата работа въз основа на него може окончателно да даде отговор на този дебат.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !