Как може да разберете дали синът ви ще стане психопат като порасне

НаукаOFFNews Последна промяна на 11 октомври 2017 в 00:00 11972 3

Кредит Psychopathy

Ако сте баща или майка на палав син, вероятно сте се питали дали неговото пренебрежение към вас и другите е нещо повече от тийнейджърски каприз?

Едно изследване в списание Current Biology предполага, че има начин да се разбере дали детето може да развие в бъдеще психопатични наклонности, съобщава IFLScience.

Според проучването, водена от Университетския колеж в Лондон (UCL), ако синът ви не е склонен да се смее, когато другите около него го правят, тогава той е с по-висок риск да стане психопат, когато порастне.

"Не е хубаво да се поставя етикет "психопат" на дете", обяснява водещият автор Еси Видинг (Essi Viding), професор в UCL, в изявление в сайта на учебното заведение. "Въпреки това, ние знаем ..., че някои деца имат по-висок риск за развитие на психопатия, и ние изследваме тези функции, които показват риска".

Един от отличителните белези на психопатията - който може да се развие само в зряла възраст - е липсата на емпатия (способността за разбиране и споделяне на емоциите на другите на интуитивно ниво). Емпатията обяснява защо плачем, когато другите около нас го правят. Същото важи и за прозявката и, разбира се, смеха.

За да разберат дали тази липса на емпатия може да бъде засечена в ранна възраст, екипът психолози подбира 62 момчета на възраст от 11 до 16 с известно нарушено социално поведение и ниска до висока степен на неемоционални черти на личността. Освен това 30 нормални момчета са използвани като контролна група. Участниците са подбрани със съвпадащи когнитивни способности, социално-икономически произход, етническа принадлежност и така нататък.

Докато са свързани с апарат, сканиращ мозъка им с магнитен резонанс (MRI) и проследяващ движението на оксидираната кръв в мозъка - на момчетата се пускат аудиозаписи на истински смях, фалшив смях и плач. След това са помолени да оценят по скала колко им се е искало да се присъединят към всеки от звуците.

Както се очакваше, момчета, които са били известни с разрушително и грубо поведение, най-малко имат желание да се присъединят към смеха.

Въпреки че показват сходна мозъчна активност като останалата част от момчетата - особено когато става дума за мозъчната кора, където се обработват звуците - все пак се проявяват някои ключови разлики в мозъците на по-малко емпатичните момчета. По-специално те показват по-слаба активност в две части на мозъка, които се смята, че са ангажирани с емоционалния отклик.

"Момчетата в риск от психопатия са с ниски невронни / поведенчески реакции на смеха", заключава проучването. До момента не се знае дали това се отнася и за момичетата.

Важно е да се отбележи, че дори ако детето ви се окаже психопат, не е задължително да стане "лошо".

Да, самата психопатия, ако се постави такава диагноза, е разстройство на личността, която се характеризира с множество черти, включително, но не само, способността да се превърне в емоционално откъснат, с лошо чувство за самосъхранение, с противозаконни прояви, с липса на страх, добросъвестност, както и липса на емпатия.

Разбира се, човек с такива черти може да се окаже голям злодей - но те могат да го направят и по-амбициозен. Много хирурзи, шпиони, журналисти, авантюристи, катерачи, изпълнителни директори и дори астронавти имат психопатични наклонности, което им позволява да действат по начин, който другите не биха могли да си представят.

Така че кой знае? Може би децата ви като порастат, ще станат злодеи, а може би просто ще оставят следи на Марс.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

11.10 2017 в 21:34

Да, явно е от истински британски учени.

11202

1

Zol

11.10 2017 в 14:59

Разбира се жени психопати науката още не е открила..така че засега приемаме че по подразбиране всичкото зло е от мъжки пол и трябва да се притесняваме само за синовете си :) Тая статия да не идва от британските учени случайно ?:)