Ето коя е формулата на щастието

Наука ОFFNews Последна промяна на 20 март 2017 в 12:30 27010 0

Кредит South China Morning Post

"Формула на щастието" съществува. При това е изведена математически от учените.

Тя показва, че нашето щастие не зависи само от това, което се случва с нас, но и от съпоставянето му с други хора.

Изследване от Лондонския университетски колеж (UCL) установи, че всяко неравенство намалява средно щастието. И това е вярно, независимо дали получаваме нещо повече или по-малко от някой друг и без значение, че току-що сме се запознали с него.

Резултатите на изследователите - математици и психолози - са представени в списание Nature Communications

Поканени са 37 непознати един на друг доброволци. Те са помолени да изпълнят поредица задачи за оценяване на нивото на щастие и факторите, от които зависи. Изведените корелации и закономерности са въведени под формата на сложна формула, съобщава NeuroScienceNews.

На доброволците е предложено да играят хазарт като имат възможност да научат печели или губи техният нов партньор в една и съща игра.

Като цяло всеки неравен резултат намалява нивото на щастие - хората не обичат, ако те печелят повече пари (вина) или по-малко (завист), отколкото непознатият за тях играч.

Освен това става ясно, че щастието на участниците се определя не от случайни фактори като симпатия или антипатия към непознатия, а това са стабилни психологически черти - чувството за завист и вина. Изследваните лица ясно се разделят на група от "щедри" (които изпитват повече вина, че са спечели и дават на непознатия 30% от парите в първата задача) и "скъперници" (които са по-депресирани от загубата и възстановяват на другия само 10% от сумата). 

Според учените, щедростта към непознати е пряко свързана с това как на щастието на отделния човек се отразяват ситуациите на неравенство, с които се сблъскват в живота. Освен това, "формулата на щастието" може да се използва за точно измерване на съпричастността (важен показател за диагностика и лечение на психопатиите).Формулата на щастието. t е броят на игрите, w0 — константа, описваща въздействието на различните събития. 0 < γ < 1 е фактор на забравяне, заради който последните игри имат по-голямо въздействие върху самочувствието на хората, отколкото по-отдавнашните. CRj - това е малкото възнаграждение, което доброволците получават, ако се откажат от играта. EVj е средният размер на печалба играта, RPEj е наградата минус очакванията от играта. w4 е свързан с чувството за вина (когато печалбата на участника Rj е по-голяма от печалбата на другия непознат за него участник - Oj), w5 е cвързана със завистта (когато Oj печели повече Rj).

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !