Пустинята цъфти и това се вижда от космоса

Ваня Милева Последна промяна на 13 май 2020 в 07:50 14957 0

Цветята на Калифорнийската пустиня. Кредит: Wallpaper Flare

Обичайният пустинен пейзаж на Южна Калифорния сега е превзет от ярки цветни полета, които се виждат дори от сателитите на НАСА, разположени на околоземна орбита.

Инструментът за дистанционно наблюдение Operational Land Imager на борда на сателита Landsat 8 на НАСА засне цветовете на оранжевите макове на 14 април в Резервата на маковете в Каньона на антилопата (Antelope Valley California Poppy Reserve), разположен в климатичната зона на пустинята Мохаве.

Направени на основата на данни от Landsat на Службата за геоложки проучвания на САЩ, изображенията показват ландшафта северозападно от Палмдейл, Калифорния, сякаш подпален от пламтящите цветове на дивите цветя. 

„Цветята разцъфтяха след като над Южна Калифорния паднаха значителни валежи през март и април 2020 г. Тази пролет в Ланкастър паднаха около 27 сантиметра валежи - почти 10 сантиметра над нормата“, пише НАСА.

„Допълнителните дъждове може да задържи маковете по-дълго от обикновено и да доведат до над средногодишния цъфтеж. Служители на парка нарекоха това цъвтене  "неочаквана"  изненада поради дъждовете в края на сезона".

Кредит: NASA Earth Observatory, U.S. Geological Survey

„Времето за цъфтеж се променя всяка година“, казва служителят на държавния парк Джин Райн. „Обикновено това се случва в началото на април, но може да стане по всяко време между средата на март и началото на май.“

Кредит: NASA Earth Observatory

След пет години суша големите количества дългоочаквани валежи предизвикаха появата на свръхцъфтеж, който започва в южната част на щата и бавно прониква на север. Това са снимки "преди и след", направени от частния спътник Planet, които показват драматичните разлики от някога безплодната пустинна земя на Южна Калифорния трансформирала се в море с буйни талази с различни нюанси на зелено, жълто и оранжево.

Както подсказва името му, резерватът е парк от 7 кв. км, осигуряващ „перфектен микроклимат“ за цъфтежа всяка пролет на калифорнийските макове - цвете-символ на щата. От друга страна, перфектна комбинация от екологични условия съдейства за едновременното цъфтене на голям брой диви цветя.

Оранжевият калифорнийски мак (Eschscholzia californica) - символ на щата. Wallpaper Flare

Кредит: Wallpaper Flare

В наскоро публикуваните изображения на НАСА изглежда доминира в пейзажа оранжевото на мака, но полетата също съдържат и диви цветя като например детелина (Castilleja exserta), платистемон (Platystemon californicus), лупин (Lupinus bicolor), ластения (Lasthenia californica) и кореопсис (Coreopsis bigelovii).

люцерна (Castilleja exserta). Wikimedia Commons

платистемон (Platystemon californicus). Wikimedia Commons

лупин (Lupinus bicolor). Wikimedia Commons

ластения (Lasthenia californica). Wikimedia Commons

кореопсис (Coreopsis bigelovii). Wallpaper Flare

За да поддържа полета в естествено състояние, департаментът на парковете в Калифорния забранява поливането в парка и изкуственото стимулиране на цъфтежа. Пашата на овце и говеда в резервата също е забранена.

„В зависимост от деня или дори часа, оранжевите петна могат да променят външния вид. Маковете отварят венчелистчетата си през слънчевите периоди, изглеждащи като огромен килим. Цветята често се затварят по време на ветровити, студени периоди“, пише НАСА.

Много паркове в цялата страна все още остават затворени, но калифорнийският департамент за паркове и отдих посреща виртуални посетители в резервата на маковете чрез специални камери, предаващи на живо

Свръхцъфтежът през 2019 г. привлече толкова много внимание, че служителите бяха принудени да закрият някои обществени площи. Public Domain.

Източник:

 NASA Releases Satellite Images Of California Superbloom From Space, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !