Най-сухата пустиня в света се покри с цветя (галерия)

НаукаOFFNews Последна промяна на 03 септември 2017 в 12:13 12583 0

Кредит Mario Ruiz/EFE/Zuma

Неочакван дъжд накара най-сухата пустиня в света да се покрие с над 200 вида цветя извън обичайния цикъл от 5-7 години, съобщи Live Science.

Чилийската пустиня Атакама обикновено получава едва 15 милиметра валежи годишно. Но необичайните дъждове, които паднаха през зимата в северната част на Чили направиха така, че безплодната пустош да разцъфти през август.

Обикновено Атакама се превръща в безкрайно поле с диви цветя веднъж на всеки пет до седем години заради донесените валежи от тихоокеанския климатичен цикъл Ел Ниньо. Тази рядка трансформация е известна като "свръхцъфтеж" и е спечелила на пустинята прозвището "desierto florido" ( "цъфтяща пустиня" на испански) от местните жители.

Пустинята съдържа в своята почва милиони спящи семена. Когато дъждът напои тези семена, те се разтварят и пускат корени, израстват и в крайна сметка разцъфтяват в червено, оранжево, жълто, лилаво и бяло.

Последният свръхцъфтеж се случи през 2015 г., а следващият не се очакваше още няколко години. Но неочакваните дъждове донесоха рядкото удоволствие - предсрочно разцъфтяла пустиня.

Пустинята Атакама е разположена на дълго 1000 км плато в северната част на Чили. Суровите сухи земи са рядко населени, но хиляди туристи се тълпят там по време на свръхцъфтежа, за да видят повече от 200 вида диви цветя.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !