Растение се размножава само на пълнолуние

Наука ОFFNews Последна промяна на 02 април 2015 в 12:00 4427 0

Кредит Gideon Pisanty

Цветовете на Ephedra foeminea блестят на лунната светлина, привличайки нощните насекоми.

Ново изследване, публикувано на 1 април в Biology Letters, е установило, че малък бодлив храст, Ephedra foeminea, роднина на хвойновите, цъфти само на пълнолуние, разказва Science magazine.

Авторите на изследването Катарина Ридейн (Catarina Rydin) и Кристина Болиндър (Kristina Bolinder) от Университета в Стокхолм, Швеция проучвали рода Ephedra. Те забелязват случайно, че растението зависи от лунния цикъл.

Ботаниците внимателно са проучили жизнения цикъл на Ephedra foeminea и са разбрали, че този храст цъфти с дребни полупрозрачни топки със сладка течност, които привличат насекомите.

Глобулите на E. foeminea се отделят от конусообразни женски полови органи, които произвеждат семената. Ако насекомите - опрашители кацнат на малките сфери, прашецът се пренася и се абсорбира от женските полови органи и настъпва оплождане.

Отначало ботаниците забелязали, че глобулите се появяват при другите видове Ephedra по едно и също време с определена закономерност всяка година. Но когато учените се отправили в Гърция и Хърватия през 2013 г., за да наблюдават тяхното опрашване, били изключително изненадани от липсата на глобули по растенията E. foeminea.

"Прекарахме една седмица в Гърция, без никакви резултати - така и не успяхме да наблюдаваме опрашване на E. foeminea. Колегите ми бяха много разтревожени и отидохме на вечеря, вместо повторно да посетим мястото, където са растенията. И тогава, буквално случайно разглеждайки снимките, направени по време на предишни наблюдения, забелязахме, че на всички снимки сияе пълнолуние. А гръцкото поле е прекалено тъмно", - казва д-р Ридейн. 

Отначало идеята, че E. foeminea се размножават само на пълнолунна светлина се появила на шега, но след това изследователите забелязали определена периодичност. През 2014 г. те отново отишли на експедиция, за да наблюдават опрашването по време на пълнолунието през юли и експериментът бил успешен. 

Ботаниците все още не могат да разберат защо животът на E. foeminea толкова много зависи от лунния цикъл. Известно е, че много животински видове се ръководят от Луната в много сфери на живота си. Например, пълнолунието има специална роля в жизнените цикли на различните раци, морски птици, торни бръмбари и корали. Но E. foeminea е първият сред растенията.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !