Разкрити са нови подробности за чудовището Тъли

Ваня Милева Последна промяна на 19 април 2023 в 00:01 9129 0

чудовището Тъли

Кредит Takahiro Sakono, 2022.

Открито през 50-те години на миналия век и описано за първи път в статия през 1966 г., чудовището Тъли, със своите очи на дълги дръжки и дълъг хобот, е трудно да се сравни с всички други известни групи животни. Фосили на чудовището Тъли са открити в американския щат Илинойс в кариера за добив на въглища.

Повече от половин век чудовището Тъли (Tullimonstrum gregarium), загадъчно животно, живяло преди около 300 милиона години, обърква палеонтолозите със странната си анатомия, което затруднява класифицирането му.

Наскоро група изследователи предлагат хипотеза, че Tullimonstrum е гръбначно животно, подобно на циклостомите (риби без челюст като миногата). Ако е така, тогава чудовището Тъли потенциално би запълнило празнина в еволюционната история на ранните гръбначни животни. Досегашните проучвания едновременно подкрепят и отхвърлят тази хипотеза.

Сега, използвайки технология за 3D изображения, екип японски учени смята, че е намерил отговора, след като разкрива подробни характеристики на чудовището Тъли, които дават възможност обосновано да се предположи, че то не е гръбначно. Въпреки това точната му класификация и какъв тип безгръбначно е било, все още предстои да бъде решена.

През 50-те години на миналия век Франсис Тъли практикува хобито си да търси вкаменелости в палеонтологичното находище Мейзон Крийк Лагерщате (нем. Mazon Creek Lagerstätte) в щата Илинойс, и открива това, което по-късно ще стане известно като чудовището Тъли. Това 15-сантиметрово морско „чудовище“ на 300 милиона години се оказа мистерия, тъй като още от откриването му изследователите спорят къде се вписва в класификацията на живите същества, с други думи - неговата таксономична позиция.

За разлика от костите на динозаврите и съществата с твърда черупка, чиито фосили не са рядкост, чудовището Тули е било с меко тяло. Депозитът Мейзон Крийк е едно от малкото места в света, където условията са подходящи за отпечатъците на тези морски животни да бъдат разгледани в детайли в подводната кал, преди да се разложат. През 2016 г. група учени в САЩ предлагат хипотеза, че чудовището Тули е гръбначно. Ако това бе така, тогава може да е липсваща част от пъзела за това как са се развили гръбначните животни.

Въпреки значителните усилия, през последните години са публикувани проучвания, подкрепящи и отхвърлящи тази хипотеза, така че не е постигнат консенсус. Въпреки това, ново изследване на екип от университета в Токио и университета в Нагоя може най-накрая да сложи край на дебата.

„Ние сме уверени, че загадката, дали е безгръбначно или гръбначно, е разгадана“, заявява Томоюки Миками (Tomoyuki Mikami), докторант от Токийския университет по време на изследването и в момента - изследовател в Националния природонаучен музей.

„Въз основа на множество доказателства, хипотезата, че чудовището Тъли е гръбначно животно, е несъстоятелна. Най-важният момент е, че чудовището Тъли е имало сегментация в областта на главата си, която се е простирала от тялото му. Тази характеристика не е известна в нито една гръбначна линия, което предполага сходство с безгръбначните."

Често използвани за изучаване на отпечатъци от стъпки на динозаври, тези цветно кодирани карти на дълбочината позволяват на изследователите да проучат задълбочено структурата на чудовището Тули и други вкаменелости от Мейзон Крийк. Кредит: Mikami, 2022.

Екипът е проучил повече от 150 фосилизирани чудовища Тъли и повече от 70 други разнообразни животински вкаменелости от Мейзон Крийк. С помощта на 3D лазерен скенер те създават цветно кодирани, триизмерни карти на вкаменелостите, които показват малките особености, които съществуват на тяхната повърхност чрез цветови вариации.

За разглеждане на неговия хобот е използвана рентгенова микрокомпютърна томография (която използва рентгенови лъчи за създаване на напречни сечения на обект, така че да може да бъде създаден 3D модел). Тези 3D данни показват, че характеристиките, използвани преди това за определяне на чудовището Тъли като гръбначно, всъщност не съответстват на тези на гръбначните.

Въпреки че изследователите са уверени от това проучване, че чудовището Тъли не е гръбначно, следващата стъпка от разследването ще бъде да се отговори към коя група организми принадлежи, вероятно негръбначно нисше хордово животно като ланцетника или някакъв вид първичноустни (Protostomia) - разнообразна група от животни, съдържаща например насекоми, кръгли червеи, земни червеи и охлюви - с радикално модифицирана морфология.

Проблемни вкаменелости като чудовището Тъли демонстрират трудностите при сглобяването на динамичната история на Земята и разнообразните организми, които са я населявали.

„Имало е много интересни животни, които никога не са били запазени като вкаменелости“, коментира Миками. "В този смисъл изследването на фосилите от Мейзон Крийк е важно, защото предоставя палеонтологични доказателства, които не могат да бъдат получени от други места. Необходими са все повече и повече изследвания, за да се извлекат важни улики от фосилите на Мейзон Крийк, за да се разбере еволюционната история на живота."

Справка: Tomoyuki Mikami et al, Three‐dimensional anatomy of the Tully monster casts doubt on its presumed vertebrate affinities, Palaeontology (2023). DOI: 10.1111/pala.12646

Източник: New details of Tully monster revealed
University of Tokyo

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !