Разработчиците на AlphaFold печелят наградата от 3 млн долара на Breakthrough prize

Системата на DeepMind за предсказване на 3D структурата на протеините е сред петимата носители на най-щедрите награди за наука

Ваня Милева Последна промяна на 23 септември 2022 в 13:04 2878 0

Изследователите, разработили системата за изкуствен интелект AlphaFold, спечелиха една от тазгодишните награди "Пробив" (Breakthrough prize) на стойност 3 млн. щатски долара - най-щедрите награди в областта на науката.

Демис Хасабис (Demis Hassabis) и Джон Джъмпър (John Jumper), и двамата от DeepMind в Лондон, бяха отличени за създаването на инструмента, предсказал триизмерните структури на почти всички известни протеини на планетата.

"Малко са откритията, които толкова драматично променят една област, при това толкова бързо", заявява Мохамед Алкурайши (Mohammed AlQuraishi), изчислителен биолог в Колумбийския университет в Ню Йорк. "Това наистина промени практиката на структурната биология, както изчислителната, така и експерименталната."

Наградата е една от петте награди "Breakthrough" - присъждани за постижения в областта на науките за живота, физиката и математиката - обявени на 22 септември.

Победителят изкуствен интелект

AlphaFold е създаден въз основа на успеха на AlphaGo на DeepMind. Това е изкуственият интелект (AI), който през 2016 г. победи Лий Седол, майстор на стратегическата игра Го, в Сеул.

"Това беше върхът на игровия AI, но това никога не е било предвидено да бъде самоцел", отбелязва Хасабис. "Исках да създам AI, който да ускори научните открития." В деня след завръщането си от Сеул екипът насочва вниманието си към нагъването на протеините.

Системата предизвика вълнение през ноември 2020 г., като спечели двугодишния конкурс CASP (Critical Assessment of Structure Prediction), побеждавайки около 100 други софтуерни програми. По-ранна версия на AlphaFold бе спечелила през 2018 г., но не убедително, което принуди екипа да се върне към чертожната дъска. "При машинното обучение става въпрос за намиране на правилния баланс между архитектурата - ограниченията, наложени от известната основна наука - и данните", обяснява Джъмпър.

Демис Хасабис (вляво) и Джон Джъмпър (вдясно) от DeepMind разработват AlphaFold - изкуствен интелект, който може да предсказва структурата на протеини. Кредит: Breakthrough Prize

Откакто DeepMind пусна версия с отворен код на AlphaFold през юли 20211 г., повече от половин милион изследователи са използвали системата за машинно обучение, като са създали хиляди статии. През юли тази година DeepMind публикува 200 милиона протеинови структури, предсказани от аминокиселинни последователности. Досега данните са били използвани за решаване на проблеми, вариращи от антибиотична резистентност до устойчивост на земеделските култури.

"Това е голям пробив, не само защото са разработили алгоритъма, но и защото са го направили достъпен и са предоставили всички тези структури", коментира Кристин Оренго (Christine Orengo), изчислителен биолог в University College London. Тя добавя, че постижението е станало възможно благодарение на богатството от данни за протеиновите последователности, събрани от световната общност.

Хасабис планира да дари част от печалбата си за образователни програми, както и за инициативи в подкрепа на училища в селските райони на Непал.

Наука за съня и клетъчни системи

Друга награда за пробив в областта на науките за живота бе присъдена на екип учени, занимаващи се със съня, Масаши Янагисава (Masashi Yanagisawa) от Университета в Цукуба, Япония, и Емануел Миньо (Emmanuel Mignot) от Станфордския университет в Пало Алто, Калифорния, за съвместното им откритие, че нарколепсията се причинява от недостиг на мозъчния химикал орексин.

Откритията са довели и до разработването на медикаментозно лечение, което в момента е в процес на клинични изпитвания.

Третата награда в областта на науките за живота си поделят Клифърд Брангуин (Clifford Brangwynne) от Университета Принстън в Ню Джърси и Антъни Хайман (Anthony Hyman) от Института по молекулярна клетъчна биология и генетика "Макс Планк" в Дрезден, Германия, за откриването на механизъм, чрез който клетъчното съдържание може да се организира, като се разделя на капки.

Квантови пионери

Тазгодишната награда за пробив в областта на фундаменталната физика се поделя между четирима първопроходци на областта на квантовата информация: Питър Шор (Peter Shor) от Масачузетския технологичен институт в Кеймбридж; Дейвид Дойч (David Deutsch) от Оксфордския университет, Великобритания; Чарлз Бенет (Charles Bennett) от IBM в Йорктаун, Ню Йорк; и Жил Брасар (Gilles Brassard) от Университета на Монреал, Квебек. Техните изследвания поставят основите на разработването на свръхсигурни комуникации и компютри, които един ден могат да надминат стандартните машини в някои задачи.

През 90-те години на ХХ век Шор разработва първия потенциално полезен квантов алгоритъм, който един ден може да позволи на квантовите компютри бързо да разбиват големи числа на техните прости множители. Това поражда възможността за разгадаване на криптографските кодове, използвани за защита на голяма част от днешния интернет трафик, които се основават на големи прости числа.

Наградата за пробив в областта на математиката се присъжда на Даниел Спилман (Daniel Spielman), математик от Йейлския университет в Ню Хейвън, Кънектикът. Спилман е отличен за множество постижения, включително за разработването на кодове за коригиране на грешки за филтриране на шума в телевизионните предавания с висока разделителна способност.

Наградите "Breakthrough" са учредени през 2012 г. от Юрий Милнер, руско-израелски милиардер. Понастоящем те се спонсорират от Милнер и други интернет предприемачи, включително Марк Зукърбърг, главен изпълнителен директор на Meta (бивш Facebook).

Справка:

  1. Tunyasuvunakool, K., 2021, 2021 Nature - https://doi.org/10.1038/s41586-021-03828-1 
  2. Shor, P. W. 1997 - SIAM J. Comput. https://doi.org/10.1137/S0097539795293172 

Изтoчник: AlphaFold developers win US$3-million Breakthrough Prize, Nature

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !