Рядък гигантски плъх е уловен от камера за първи път. Тежи до килограм и чупи кокосови орехи (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 01 декември 2023 в 00:00 65477 0

Очарователният плъх

Кредит Tyrone Lavery, The Field Musuem

Очарователният плъх "вика".

През 2017 г. екип от учени открива нов вид гигантски плъх, за който се твърди, че може да разчупи кокосов орех. Този изключително рядък гризач е заснет в природата с камера за първи път.

Откриването на гигантския плъх

Местните жители на Соломоновите острови отдавна разказват истории за големи плъхове, които се катерят из дърветата, и го наричат "вика". Някои твърдят, че този огромен гризач, подобен на опосум, может да счупи кокосов орех със зъбите си. Дали такова животно е съществувало наистина или местните жители са се заблудили и това е вече известен вид плъх, дълго време бе загадка.

Биологът, специалист по бозайници, Тайрон Лейвъри (Tyrone Lavery) от природонаучния музей Филд, Чикаго, чува тези слухове по време на първото си пътуване до Соломоновите острови през 2010 г. След години на търсене и надпревара с обезлесяването Лейвъри, заедно със своите колеги учени Джон Венди (John Vendi) и Хикуна Джадж (Hikuna Judge), най-накрая намират през 2017 г. един жив екземпляр.

Илюстрация на новия вид Uromys Vika. Изображение: Velizar Simeonovski, The Field Museum

"Новият вид, Uromys vika, е доста впечатляващ – това е голям, гигантски плъх“, разказа Лейвери, водещ автор на статията Journal of Mammalogy, обявяваща откритието на плъха. "Това е първият плъх, открит от 80 години на Соломоновите острови, и не е като да не са се опитвали – просто бе много трудно да се намери."

След интензивно търсене най-сетне е забелязан един от плъховете да се измъква от отсечено дърво.

"Веднага щом разгледах екземпляра, разбрах, че е нещо различно“, разказва Лейвъри. "Има само осем известни вида местни плъхове на Соломоновите острови и като гледам чертите на черепа му, мога да изключа другите видове веднага."

ДНК анализът потвърждава, че е съвсем нов вид гризач.

Гигантските плъхове Вангуну (Uromys vika) могат на тегло да достигнат до 1 килограм и размери до 46 см. Това прави редкия вид три до четири пъти по-голям от кафявия или черен плъх.

Първи изображения в дивата природа

Гигантският плъх Вангуну бе представен на света чрез илюстрации, но сега експертите най-накрая правят първите му снимки. С помощта на знанията на местните хора за животните на острова са поставени фотокапани. Плъховете се появяват в 95 изображения, за които изследователският екип определя, че представляват четири индивида.

Примери за изображения на фотокамери на Uromys vika, записани по време на това проучване в Zaira Community Res

За съжаление, това може да са едни от малкото изображения, които някога ще бъдат направени на гигантския плъх Вангуну. Въпреки че животното е открито едва преди няколко години, то е достатъчно рядко, за да бъде включено в списъка на критично застрашените.

Според Лейвъри естествените домове на плъховете около село Зайра са застрашени. Плъхът Вангуну обитава дивите гори в Зайра, които представляват последно останало местообитание за вида. За това място е издадено разрешение за сеч и ако тя продължи, може да доведе до изчезването на един от най-редките видове гризачи в света.

Лейавъри вярва, че ако не бяха открили Вика сега, животното може би никога нямаше да бъде открито. Затова екипът спешно документира този плъх, за да предостави още допълнителна подкрепа за определяне на защитена зона в Заира. Изследователският екип също така се надява, че новите изображения на вида могат да помогнат за повишаване на осведомеността за усилията му за опазване.

Справка: A new species of giant rat (Muridae, Uromys) from Vangunu, Solomon Islands
Tyrone H Lavery, Hikuna Judge
Journal of Mammalogy, Volume 98, Issue 6, 1 December 2017, Pages 1518–1530, https://doi.org/10.1093/jmammal/gyx116 

Източници:

Rare Giant Rat Caught on Camera for the First Time, Baby-Sized Rodent Weighs Up to Two Pounds and Chews Through Coconut, Science Times

Tree-dwelling, coconut-cracking giant rat discovered in Solomon Islands, Ffield museum

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !