Рибата луна е призната за първата топлокръвна риба

Наука ОFFNews Последна промяна на 15 май 2015 в 15:11 16379 1

Кредит Live Science

Учени обявиха за откриването на първата изцяло топлокръвна риба. Според изследователите, общата телесна температура на дълбоководната риба-луна - Lampris guttatus - 5 градуса по Целзий над температурата на околната вода.

Lampris guttatus е риба с размерите на автомобилна гума, е спечелила името си заради закръгленото си, сребристо тяло. Но сега, учените са открили нещо изненадващо за този дълбоководен обитател: тя е топлокръвна.

Според Live Science се оказва, че рибата-луна е първата топлокръвна риба. Повечето риби са екзотерми, което означава, че се нуждаят от топлината на околната среда. Рибата-луна е ендотермична, запазвайки своя собствена температура висока дори когато се гмурка в студените океански води на дълбочина от 400 метра.

Специална мрежа от артерии и вени позволява на рибата да повиши температурата на тялото си. Ихтиолозите подчертават, че рибите-луна са с "гореща" кръв само в определени части на тялото, например, в плувните мускули.

Бързото движение на перките на рибата-луна генерира топлина, но за да се запази тя е нужна специална структура на кръвоносната система, която да ограничи топлинните загуби. Така Lampris guttatus запазва температурата си над тази на околната среда с 4-5 градуса по Целзий .

Рибата луна живее в тропическите и умерените води като ловува дребни риби.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.05 2015 в 08:12

Тъй, де!
Каква "луна" ще да е, ако не свети в ИЧ диапазон - на тъмното в дълбочина.
Примамва като нощна лампа "еднодневки" и си ги хапва, да порасне:-)