Рисунки на шевици от живи организми за първи път на благотворителния концерт „Музика за Музея“

OFFNews Последна промяна на 02 октомври 2017 в 10:00 3013 0

За първи път във фоайето на зала България гостите на благотворителния концерт „Музика за Музея“ ще могат да видят пет рисунки на български шевици, създадени от живи организми! Живите творби са идея на биолога Росица Ташкова.

Бактериите, с които Росица е нарисувала шевиците са събрани от околната среда с тампон, сеят се върху хранителна среда и след 24 или 48 часа прорастват, т.е. стават видими за невъоръжено човешко око.

Конкурсът Agar Art Contest на Американското общество по микробиология (ASM) е вдъхновен от творбата на Росица Ташкова и огромния интерес, който тя предизвика в социалните мрежи. Само в страницата на обществото снимката на една от рисунките – коледна елха е споделена почти 9000 пъти, получава над 400 коментара и близо 12 000 харесвания – повече от всяка друга публикация на страницата.

ИЕФЕМ – БАН организира концерта „Музика за Музея“ на 2 октомври, Зала България, 19:00 часа, съвместно с Национален институт „Софийска филхармония“ в рамките на кампанията „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“. Каузата е създаването на Образователен център на Националния етнографски музей.

Участват: Бистришките баби, Ансамбъл Чинари, Нина Николина, Илия Луков, Космическите гласове – хор Ваня Монева, Булгара, Етнотикс, Оратница, Магдалена Петрович (виолончело), Гром Падина, Ива и Ева Валентинови, Диджей Дхарба и приятели. Гостите на концерта ще могат да се насладят и на прекрасните фотографии на Асен Великов.

Концерт с такова съчетаване на изпълнителите се организира за първи път в Зала България. Каним гражданите и гостите на столицата да се насладят на всички тях, да се заредят с духа и красотата на изпълненията им, и да подкрепят нашата обща кауза за Образователен център в Музея! Остава да съберем 33 000 лева за обзавеждане и оборудване на трите помещения в сградата на Княжеския дворец.

В центъра ще се провеждат част от часовете в училищните програми. Деца и възрастни ще могат да се научат на някои от традиционните български занаяти и практики – грънчарство, тъкачество, везба, приготвяне на обредни хлябове и ястия, и други. Учениците ще се запознават със занаятите, обредите, музиката и символите на различните националности и етнически общности.

Билетите се продават на касата на Зала България, а от понеделник и в мрежата на EVENTIM, на цени от 10, 12, 15 и 20 лв.

Заповядайте!

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !