За първи път създадоха стабилен полусинтетичен организъм

Наука ОFFNews Последна промяна на 25 януари 2017 в 09:00 7554 0

Илюстрация: Pinterest

Международна група от учени е успяла да създаде стабилен полусинтетичен едноклетъчен организъм, чийто генетичен код съдържа елементи, които не се срещат се в природата, съобщи The Scientist.

Резултатите от работата са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Генетичната информация на всички живи организми е кодирана в ДНК, благодарение на четири бази или "букви на генетичния код", образуващи две естествени двойки: аденин-тимин (a-t) и гуанин-цитозин (g-c).

Такива двойки се свързват при синтеза на двойната спирала на ДНК.

Различното подреждане на тези бази води до всички разлики в огранизмите - бактерии, мравки, пеперуди, птици, делфини и хора.

Въвеждането в генетичния код на две допълнителни синтетични бази, които образуват трета, неестествена, синтетична двойка (unnatural base pair - UBP), на теория, може да увеличи капацитета информацията на ДНК.

Организми съдържащи такива ДНК, се наричат полусинтетични - (semisynthetic organism - SSO).

Структура на природната ДНК с две двойки бази: Wikimedia Commons

През 2014 г. учени създадоха полусинтетичен организъм, в който има неестествена базова двойка, разширяваща генетичната азбука от четири букви до шест. Но организмът нарастваше слабо и загуби неестествените базови двойки с течение на времето в следващите поколения.

Важното за този нов организъм е, в който има две допълнителни синтетични бази, наречени X и Y , добавени към генетичния код към четирите естествени бази, може да запази своята синтетична базова двойка като в същото време продължава да се размножава.

В продължение на повече от 5 години сътрудници на Изследователския институт Скрипс (Scripps Research Institute) в Ла Джола, Калифорния, търсят подходяща двойка бази и накрая намират, dNaM - d5SICS (d значава нуклеозид, в който базата се свързва с дезоксирибоза - захар, част от структурата на ДНК). За разлика от естествените бази, в които нуклеозидите се съединяват с водородни връзки, тази UBP (неестествена двойка) се формира за сметка на хидрофобни взаимодействия.

Азотна базаНуклеозидДезоксинуклеоид
Chemical structure of adenine
Аденин
Chemical structure of adenosine
Аденозин
A
Chemical structure of deoxyadenosine
Дезоксиаденозин
dA
Chemical structure of guanine
Гуанин
Chemical structure of guanosine
Гуанозин
G
Chemical structure of deoxyguanosine
Дезоксигуанозин
dG
Chemical structure of thymine
Тимин
Chemical structure of 5-methyluridine
5-Метилуридин
m5U
Chemical structure of thymidine
Тимидин
dT
Chemical structure of uracil
Урацил
Chemical structure of uridine
Уридин
U
Chemical structure of deoxyuridine
Дезоксиуридин
dU
Chemical structure of cytosine
Цитозин
Chemical structure of cytidine
Цитидин
C
Chemical structure of deoxycytidine
Дезоксицитидин
dC

Източник: Wikimedia Commons

Неестествените базови двойки dNaM-d5SICS и dNaM-dTPT3, най-горе за сравнение е естествената двойка dC—dG Източник: Yorke Zhang et al., PNAS, 2017

Изследователите работят с Ешерихия коли (Escherichia coli), в които се прибавя с мембранен транспортер PtNTT2 взет от силициевото водорасло Phaeodactylum tricornutum. Той е способен да доставя в клетката от околната среда синтетични бази под формата на трифосфати, които се разграждат и включват в ДНК на клетките.

Въпреки някои подобрения като модифицират транспортера PtNTT2, полученият полусинтетичен организъм все пак губи вградената неестествената базова двойка, когато организмът нараства в хранителна среда. За да се справят с този проблем, учените използват системата за генно редактиране CRISPR, за да "имунизират" полусинтетичния организъм срещу загубата на неестествената базова двойка, обяснява съавторът Флойд Ромесберг (Floyd Romesberg).

За да осигурят запазването на UBP след деленето на бактериите, изследователите използват естествената система за корекция на бактериалния геном CRISPR/Cas9, който по начало е създаден за защита срещу вграждащите се в ДНК вируси. Тя търси в генома чужди последователности, съдържащи се в "библиотеката" на CRISPR и ги изрязва с нуклеазата Cas9.

Учените допълва CRISPR по токъв начин, че системата отделя загубилата неестествените си бази ДНК.

Синтетичните бази сега се задържаха след 60 деления и изследователите смятат, че базовите двойки могат да се запазят за неопределено време, пише steemit.com.

Засега пози полусинтетичен организъм няма практично приложение. В следващия етап на работа ученте планират да се намери начин за производство на синтетичните "букви" на генома РНК, която служи като матрица за синтез на протеини.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !