Руската антикоронавирусна ваксина Спутник-V показа 92% ефективност. Трима ваксинирани лекари са се разболели

Ваня Милева Последна промяна на 12 ноември 2020 в 00:04 7037 0

Медицински работник от градската поликлиника в Минск ваксинира доброволци с руския препарат "Спутник-V". Кредит: Sputnik

Според разработчиците му ефективността на руския препарат за профилактика на Covid-19 се оценява на 92%. По време на проучванията не са установени сериозни нежелани реакции.

Руският фонд за преки инвестиции, който помогна на Националния изследователски център "Николай Гамалея" в разработването на антикоронавирусната ваксина Спутник-V, съобщи за първите междинни резултати от пострегистрационния етап на изпитания на препарата.

Тези клинични изпитвания се наричат ​​„пострегистрационни“, тъй като самата ваксина, е регистрирана в началото на август. Оттогава тя се разпространява в руските лечебни заведения, а също е започнала доставка и в чужбина (като част от клиничните изпитвания). В същото време продължава тестването върху хора катоза разлика от първите фази, те са по-обширни (общо - 40 хиляди доброволци) и включват възрастни хора и хора от рискови групи. Между другото, тестовете се провеждат не само в Русия, но и в Беларус, Венецуела и Обединените арабски емирства.

Сега в официалния акаунт в Twitter, посветен на руската ваксина, са публикувани междинните резултати от третия етап на тестване. Данните за ефикасност са получени три седмици след като участниците получават първата ваксинация (ваксината включва въвеждането на два компонента с разлика от 21 дни).

„Към 11 ноември, в хода на клиничните изпитвания в Русия на базата на 29 медицински центъра са ваксинирани повече от 20 хиляди доброволци с първата доза ваксина и повече от 16 хиляди доброволци с първата и втората доза ваксина. ... Ефективността на ваксината Спутник-V е била 92% (изчислението се основава на разпределението на 20 потвърдени случая, идентифицирани в плацебо групата и в групата, получавала ваксината). ... Не са установени непредвидени нежелани събития. Някои от ваксинираните са имали краткосрочни нежелани ефекти като болка на мястото на инжектиране, грипоподобен синдром, включително висока температура, слабост, умора, главоболие“, отбелязват разработчиците.

Трима лекари от Алтайския край, ваксинирани със Спутник-V срещу Covid-19, са се разболели от коронавирус. Според руското Министерство на здравеопазването причината за инфекцията на лекарите е, че болните "са срещнали патогена" в интервала между приемането на първата и втората доза.

"Ваксината "Спутник-V" е двукомпонентна: 21 дни след първата инжекция, се прилага втора на пациента. <...> Случаите на положителни резултати от PCR тестовете при граждани, получили ваксината, обикновено се свързва с предположението, че по време на срещата им с патогена на Covid-19 те не са имали време да формират имунитет, тъй като от ваксинацията не е минало достатъчно време ", обяснява в коментар за РИА Новости, помощник- здравният министър Алексей Кузнецов, отбелязвайки, че първата доза Спутник-V не освобождава ваксинираните от необходимостта да се спазват защитни мерки за избягване на инфекция.

Центърът Гамалея обещава да публикува данните в едно от водещите международни списания (през септември резултатите от първите две фази на изследването бяха представени в The Lancet). Пълният отчет също ще се появи в публичното пространство, но след тестването.

„Публикуването на междинните резултати от пострегистрационните клинични изпитвания ... дава възможност за започване на масова ваксинация на населението на Руската федерация срещу коронавирусната инфекция през следващите седмици. Това ще даде възможност да се обърне настоящата тенденция и да се постигне намаляване на честотата на коронавирусна инфекция, първо в Русия, а след това и по целия свят “, заявява ръководителят на центъра „Гамалея“ Александър Гинцбург.

Според вицепремиера Татяна Голикова Русия възнамерява да произведе 500 000 дози Спутник-V този месец, по 1,5 милиона дози през декември и януари, три милиона дози на месец от февруари и шест милиона от април.

Източник: 

Появились первые промежуточные результаты третьей стадии испытаний вакцины от коронавируса «Спутник-V», naked-science.ru

На Алтае три медика, привитые от Covid-19, заразились коронавирусом. В Минздраве назвали причину, naked-science.ru

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !