Ексклузивно Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия с лекция във Физическия факултет

Самотен ли си? Не се фокусирай върху себе си, казва проучване

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 юли 2017 в 10:26 7873 1

Кредит wallpaperscraft

Когато хората се чувстват самотни, те могат да станат по-егоцентрични, което, от своя страна, може да ги направи още по-самотни, като по този начин влизат в порочен кръг, според ново проучване.

Резултатите показват, че егоцентризмът може да удължи самотата. "Ако станете по-егоцентрични, рискувате да останете затворен с чувство на социална изолация", заяви съавторът на проучването Джон Качиопо (John Cacioppo), професор по психология и директор на Центъра по когнитивна и социална невронаука в Университета на Чикаго пред EurekAlert!.

В проучването, публикувано в списание Personality and Social Psychology Bulletin. се предлага нова стратегия за справяме със самотата - ограничаване на егоцентризма, когато се чувствате изолиран. 

Снимка: Pinterest

Изследователите анализират информация за 229 човека на възраст от 50 до 68, които живеят в района на Чикаго. Избрани са на случаен принцип като всички принадлежат на различни националности и социално-икономически групи.

Участниците отговарят на въпроси за своето чувство на самота и егоцентризъм всяка година от 2002 г. до 2013 г.

Проучването установява, че нивото на самотата на човека за дадена година прогнозира неговото ниво на егоцентризъм през следващата година. С други думи, хората, които се чувстват самотни дадена година, обкновено са по-егоцентрични следващата година. Тази връзка се отчита дори и след като учените вземат предвид и други фактори, които биха могли да обяснят връзката между самотата и егоцентризма, като например евентуалната депресията, която усещат хората.

Това заключение съответства на предишни изводи на учените защо хората се чувстват самотни от еволюционна гледна точка. Изследователите предполагат, че през цялата човешка еволюция самотата - която означава липса на защита и помощ от други хова - може да бъде опасна за отделния индивид. Самотните хора, ако се съсредоточат върху собствените си интереси и благосъстояние, ще увеличават шансовете си за оцеляване, според хипотезата на учените.

Тази еволюционна адаптация може да е помагала на хората да оцелеят в древни времена, но в съвременното общество може да направи по-трудно за хората да излязат от чувството си на самота", заявява Джон Качиопо.

Снимка: Pixabay

Проучването също така констатира, че ако един човек е егоцентричен през дадена година, това прогнозира самотата му през следващата година, въпреки че ефектът от егоцентризма за самотата не е толкова силен, колкото ефектът от самотата за егоцентризма, заявява изследователите. Учените първоначално не са предполагали, че съществува връзка и влияние на егоцентризма върху самотата.

Според авторите, самотата е начин, чрез който човек може да анализира социалните си навици. Специалистите смятат, че съвременното общество в краткосрочен план защитава желанието на хората за самота, а в по-дългосрочен провокира влошаване на здравето и благосъстоянието на хората. 

Откритието е важно, защото предлага още една стратегия за подпомагане на самотните хора. Бъдещите проучвания на екипа ще изследват как социалните взаимодействия на хората влияят на връзката между самотата и егоцентризма, заявяват изследователите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!