Създателите на "Волният Уили" ще заменят делфините в аквапарк с роботи (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 29 юни 2020 в 09:15 3534 0

Кредит Edge Innovations

Реалистичният робо-делфин на компанията Edge Innovations

Делфините са много игриви, харизматични и енергични животни и затова не е изненада, че хората толкова много ги харесват. Но именно социалното им поведение и забележителна интелигентност са причината животът в плен да е толкова тежък за тези животни.

Много хора се наслаждават на срещите с делфините в различни увеселителни паркове, но заради моралната страна на този вид дейности, компания за специални ефекти намира идеалното решение.

Компанията Edge Innovations са профилирани в анимирани модели и специални ефекти и стоят зад някои от най-любимите филми, свързани с океана, включително Волният Уили. Китайски аквариум се обръща към компанията с идеята да създадат роботизиран делфин, който да замести живите животни, използвани за демонстрациите. Те се надяват по този начин да запазят ползите от опознаването на делфините, без да се налага да държат животните в плен.

Идеята изглежда успешна и този ранен прототип изглежда много реалистичен, както се вижда на видеото. Роботизираният делфин може да плува 10 часа без нужда от зареждане и е създаден така, че да оцелее в солена вода с други риби до 10 години.

Робо-делфините ще се използват с обучителна цел за забавление на посетителите, но също така са демонстрация на технологиите, които Edge Innovations смятат, че могат да приложат и за роботизирани белуги, орки и дори големи китове, които не могат лесно да живеят в плен. Създавайки етични алтернативи на живите животни, които могат да играят и изпълняват номера, както самите делфини, изобретателите се надяват да ускорят прехода към роботи, заместващи животните в тематичните паркове.

Теглото на робо-делфините е около 270 кг и са създадени с реалистична скелетно-мускулна структура под изкуствената кожа, така че да наподобяват вида и движенията на млад делфин. Роботът създава впечатление за нещо живо и реалистично, но тъй като все още не е снабден със сензори, камери или изкуствен интелект, засега се контролира от човек. Въпреки това може да отговаря на команди и да общува с посетителите в реално време.

Тази разработка е забележителна, тъй като представлява безопасна, етична и лесна за поддръжка алтернатива на живи пленени животни, но все още е необходима човешка намеса, за да изпълнява определени дейности. 

Източник: IFLSciennce - Effects Specialists Create Robotic Dolphin To Replace Live Animal Encounters

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !