Делфините разпознават собственото си отражение по-рано от човешките деца (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 13 януари 2018 в 00:03 5167 0

Скрийншот от видеоклипове на Pets Worthy от 15 май 2017 г.

Делфините могат да разпознаят себе си в отражение на възраст седем месеца, демонстрирайки ниво на самосъзнание, което ние, хората, не притежаваме, докато не навършим поне година.

Това е заключението на доклад, публикуван в PLoS ONE.

Да се познаеш в огледалото може да звучи лесно, но това е един общоприет показател за интелигентност и самосъзнание. Делфините и хората не са единствените в животинското царство, които могат да разпознаят своя огледален образ - слоновете, свраките и шимпанзетата също го могат. 

За да определи кога точно делфините развият способността да "виждат" себе си в отражение, Диана Райз (Diana Reiss), психолог в Hunter College, заедно с Рейчъл Морисън (Rachel Morrison), проучват поведението на два непълнолетни делфина - Бейли и Фостър - в продължение на три години.

В началото учените наблюдават, за да видят дали и кога делфините показват пред огледало,  инсталирано в басейна им в Националния аквариум в Балтимор, признаци на самонасочено поведение самоопределение.

Под самоопределение или самонасочено поведение (Self-directedness) психолозите разбират "способността на субекта да регулира и адаптира поведението си към изискванията на дадена ситуация, за да постигне лично избрани цели и ценности". Клонингер го описва като "воля", дефинирана като "метафорична абстрактна концепция, описваща степента, до която субектът идентифицира представата за себе си като интегриран целенасочен цялостен индивид, а не като дезорганизиран набор от реакции и импулси".

После учените маркират животните с триъгълник, за да разберат колко време ще им трябва, за да забележат и да обърнат внимание на този символ.

Фостър, който е на 14 месеца в началото на експеримента, показва признаци на самонасочено поведение веднага - той обикаля около огледалото, върти език и духа мехурчета, които удря с глава или муцуна. На Бейли, който е на 3.5 месеца, когато започва изследването, му трябва малко повече време, за да покаже по-самонасочено поведение. Фостър е и малко по-бърз в теста с маркера, минавайки първия си тест на две години и два месеца в сравнение с Бейли -  на две години и седем месеца.

Бейли показва самонасочено поведение в огледалото (1: на възраст 7 месеца, 2: на възраст 10 месеца, 3: на възраст 2 години и 2,5 месеца)

Фостър показва самонасочено поведение в огледалото (1: на възраст 14 месеца, 2: на възраст 16.4 месеца, 3: на възраст 21 месеца)

1 (преди маркиране) и 2 (след поставянето на знака) показват поведението на Фостър в огледалото на 2 години и 9 месеца по време на 7-ата сесия на теста.

Интересното е, че Фостър проявява като цяло по-нарцистични черти, отколкото Бейли, посещавайки огледалото и показвайки самонасочено поведение значително по-често. (1926 пъти срещу 356 пъти).

Като цяло, проучването показва, че делфините  показват самонасочено поведение приблизително на около седем месеца. За сравнение децата не показват подобни признаци на самонасочено поведение, докато не навършат 12 до 15 месеца.

Това не означава, че делфините са по-умни от хората. Просто те започват социалното и физическото си развитие по-рано, отколкото ние, хората. Например, малките играят с други делфини, които не са майка им, в рамките на една седмица след раждането си. За да се развие същото при децата са нужни години.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !