Сепиите броят по-добре от маймуни и бебета

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 септември 2016 в 09:00 12364 1

Кредит cephbase.eol.org

Sepia pharaoni.

54 сепии, родени в аквариум, са били изследвани от биолози от Университета Цинхуа в Тайван. Учените са установили, че тези главоноги могат да броят до 5, да правят разлика между големи и малки числа, поне когато става дума за храна.

Оказа се, че се справят дори по-добре, отколкото деца на 1 година, разказва Рhys.org.

Резултатите от изследването за поведението на сепиите са публикувани в списание Proceedings of the Royal Society B.

В експеримента участват сепиите от вида Sepia pharaonis. За да покажат своите способности по аритметиката, главоногите са накарани да избират между две камери, съдържащи различен брой скариди (любимата им храна). 

Скаридите са в групи от две до пет. Животните последователно избират камерата с повече скариди, независимо от това, дали има голяма или малка разлика в броя на скаридите.

Този факт, според учените, потвърждава предположението, че главоногите имат "чувство за количество".

Най-дълго време сепиите мислят, когато трябва да избират между четири или пет скариди в двете групи. Според зоолозите това показва, че сепията броят поотделно скаридите във всяка група и сравняват резултатите.

Участник в експеримента. Снимка: Tsang-I Yang

Интересно е, че сепията избира две скариди, ако са по-малки, защото е по-лесно да се изядат от една голяма скарида, ако е сита, но ако е гладна - избира голямата. Биолозите предполагат, че такова поведение се определя от минимизацията на риска да избяга плячката.

Учените открили също, че сепиите могат да правят не само количествен, но и качествен анализ. Изправени пред избора между една жива и две мъртви скариди, те избирали винаги живата.

Това показва, че изборът на сепиите е мотивиран от глада им и качеството на наличната плячка.

Подобни изследвания са проведени и с бебетата на възраст около 12 месеца. Децата могат да правят разлика между групи от два или три обекта, но когато броят на обектите става повече от три, децата се обърквали. За разлика от сепията, човешките бебета не виждат разлика между четири и пет обекта, отнасяйки и двете групи в категорията "много". Маймуните резус смятат до четири, а сепията се оказва, че може до пет.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

12.09 2016 в 13:12

Неформалните опити, проведени от дедо поп с деца в безсловесна възраст, котки и кучета показват че всички те адекватно броят до 4.

Чака се финансиране (т.е. възраст за пенсия), за да се провери как стоят нещата с други бозайници, в частност крави, прасета и овце.