Животни и деца могат да броят, без да знаят цифрите или да могат да говорят

Наука ОFFNews Последна промяна на 02 май 2016 в 12:48 4634 0

Маймуна прави избор в експеримента за тестване на математическите й умения.

Кредит Jessica Cantlon

Маймуна прави избор в експеримента за тестване на математическите й умения.

Хората често казват, че децата попиват информацията като гъби, но не могат да анализират околния свят. Изследване на невробиолога Елизабет Бранън (Elizabeth Brannon) опровергава това мнение - и маймуните, и малките деца имат абстрактно мислене. Те могат да броят, без да знаят какво е цифра или да могат да говорят.

Изследването е публикувано в PLoS Biology.

Проучването има за цел да се получи по-пълна представа за това, което учените наричат ​​"приблизителна бройна система" ("approximate number system"), способността на човека и много други животни - от маймуни и кучета до врани и рибки гупи - да разберат някаква величина без език или символи. Например 2-годишно дете не може точно да преброи набор от осем бонбона, но може да оцени, че 8 бонбона са повече от 3 бонбона, разказва порталът Рhys.org.

Двадесет години Елизабет Бранън и екипът й изучават математическите способности на маймуните резус. Тези примати могат не само да правят разлика между "повече" и "по-малко", но могат и да събират и изваждат. Маймуните се научили да решават задачи, показани с точки на монитор. За всяко правилно решение получават награда сок. 

Учените са установили, че маймуните могат да разпределят набори от точки по възходящ и низходящ брой, и разбират кога групите от точки са събрани или извадени. Освен това маймуните запомнят броя на чутите тонове и могат да изберат този набор от точки, чийто брой съвпада с броя на нотите в мелодията.

Един пример на задача: маймуната трябва да изберете сумата на показаните преди това точки.

Бранън и Джесика Кантлън (Jessica Cantlon) от университета в Рочестър, сравняват уменията за събиране на маймуните с тези на студенти. Колежаните се оказаха по-точни, особено за по-трудни задачи, но маймуните се оказаха доста по-бързи при простите задачи.

Както хората, маймуните дават по-добри резултати при по-малки групи от точки - по-лесно смятат с по-малки числа, което е нормално.

"Наблюдаваме при маймуните същия процес по същите правила като при хората - и у възрастните, и у децата", - коментира Бранън. Според нея, това доказва, че не абстрактното мислене отличава човека от животните. 

Бебетата могат да разбират разликата в броя на предметите, преди да се научат да броят. Изследователите показват на бебе няколко набора от шест точки в различни конфигурации на екрана, докато на бебето не му омръзне - то свиква с тази сума точки и започва да се разсейва. Ако след смяна с набор с друг брой точки, детето започва да се заглежда в екрана по-дълго, това означава, че то е забелязало разликата.

"Не беше толкова отдавна, когато хората мислеха за бебета като инертни гъби, които попиват света около тях. Сега знаем, че дори и без да могат да говорят, те са способни на абстрактно мислене и оценка", каза Бренън.

Оказва се, че цифрите и езикът не винаги са необходими, за да се разбира математиката.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !